Otkupljen višak kruške

M. L.
Otkupljen višak kruške

Banjaluka - Preduzeća u RS koja se bave preradom voća i povrća otkupila su oko 1.000 tona kruške koja je bila tržišni višak i tako spasili voćare velikih gubitaka, rekao je predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović.

Dodao je da su prerađivači ponudili jedinstvenu cijenu od 0,60 KM, što su bila i očekivanja proizvođača.

- Zadovoljni smo kako je sve prošlo. Bez pomoći Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i zalaganja ministra Steve Mirjanića, pretrpjeli bismo ogromne gubitke - rekao je Dojčinović.

On je u ime svih voćara zahvalio i prerađivačima koji su im izašli u susret među kojima su "Vitaminka" iz Banjaluke, "Spektar drink" Bijeljina, "Bioplod" Kozarska Dubica, "Novi standard" Laktaši i "Herba komerc" Bijeljina, sa kojim su izvršili kompenzaciju za hemijska sredstva.

Direktor banjalučke "Vitaminke" Žarko Mikić rekao je da su otkupili dodatnih 300 tona šljive, 300 tona jabuke i deset tona kruške viljamovke.

- Za sve to što smo dodatno otkupili preuzimamo rizik plasmana, ali da ne bi kruška propala možemo je preraditi u kašu i zamrznuti - rekao je Mikić i dodao da je potrebna mnogo bolja koordinacija između proizvođača, prerađivača i trgovaca, kako bi se problem plasmana rješavao na vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana