Olakšice zahuktale prodaju hibrida

Danijela Bajić
Olakšice zahuktale prodaju hibrida

BANjALUKA - Prodavci električnih i hibridnih automobila u BiH zadovoljno trljaju ruke jer, kako kažu, potražnja za ovim

četvorotočkašima nikad nije bila veća, između ostalog, zbog olakšica prilikom uvoza.

Savjet ministara BiH je u februaru ove godine donio novu odluku o smanjenju carinske stope za uvoz hibrida sa 15 na pet odsto te potpuno ukidanje tog nameta za električna vozila do kraja ove godine.

Direktor prodaje u kompaniji "Sladaboni", koja u ponudi ima vozila marke "tojota", Darko Popović kazao je za "Glas Srpske" da je potražnja za hibridnim i električnim automobilima ove godine osjetno veća u odnosu na prethodnu godinu, koja je bila rekordna.

- Hibridna i električna vozila su i ove godine, zbog carinskih olakšica, jeftinija što je, između ostalog, doprinijelo da se kupci u još većoj mjeri odlučuju upravo na ove četvorotočkaše - rekao je Popović i dodao da najveća potražnja vlada za hibridnim automobilima čija se cijena kreće od 40.000 maraka.

Prema njegovim riječima, stanovnici Srpske bi masovnije kupovali ovu vrstu automobila kada bi mogli da računaju na subvencije koje dobijaju građani FBiH prilikom prve registracije.

- Za hibridna i električna vozila od 40.000 KM stanovnici u FBiH imaju subvenciju od 5.000 do 10.000 maraka. Zbog toga ovi četvorotočkaši tamo idu kao alva - kazao je Popović.

Da je tako potvrdili su nam u sarajevskom auto-salonu "Grand Automotive". Radnica iz ovog salona Ševala Jamaković Nicević kazala je da će, ako se po jutru dan poznaje, ova godina biti veoma dobra što se tiče prodaje svih automobila, a prvenstveno hibrida i električnih.

- Sva hibridna i električna vozila iz naše ponude idu dobro, a cijene se uglavnom kreću od 50.000 do 90.000 maraka. Veliku ulogu u potražnji u prethodnom periodu odigrale su carinske olakšice, ali i subvencije - kazala je Jamaković Nicević.

Da je prodaja hibridnih i električnih vozila u BiH sve bolja potvrđuju i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), prema kojima je za dva mjeseca ove godine uvezeno znatno više ovih četvorotočkaša nego lani u istom periodu.

Tokom januara i februara ove godine u BiH je stigao 171 hibrid i 18 električnih vozila. U istom periodu prošle godine BiH je uvezla 72 hibridna i 11 električnih automobila. Tokom cijele prošle godine u BiH je stiglo 1.512 hibrida ili za 902 više nego 2022. godine, dok je uvezeno 240 električnih vozila, za 171 više nego godinu ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana