Od elektronskih prijava bježi 3.500 privrednika

Anita Janković-Rečević
Od elektronskih prijava bježi 3.500 privrednika

Banjaluka - Oko 3.500 poreskih obveznika u BiH nije se registrovalo za korišćenje elektronskih usluga Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH do kraja decembra prošle godine, do kada je bio ostavljen rok, a privrednici koji žele da izbjegnu sankcije ovu zakonsku obavezu moraće da obave do kraja januara.

Prijave poreza na dodatnu vrijednost (PDV) i akcizne prijave u pisanoj formi od ovog mjeseca odlaze u prošlost, a iako su zahtjeve za registraciju obveznici mogli podnositi tokom cijele prošle godine, odziv u prva tri kvartala 2018. godine bio je veoma loš.

Do pomenutog perioda registrovalo se tek nešto više od 12.000 od oko 46.000 obveznika, koliko ih posluje u BiH. Tek od oktobra lani poreski obveznici su značajnije počeli da podnose zahtjeve.

- Do kraja 2018. godine ukupno je registrovan 41.151 obveznik, dok je proces registracije u toku za 1.635 privrednika, koji su zahtjeve podnijeli do 31. decembra. Ostalo je 3.500 obveznika koji još nisu podnijeli zahtjev - rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO Ratko Kovačević.

On je objasnio da decembarske prijave PDV-a, kao i akcizne prijave, privrednici još ovaj mjesec mogu dostaviti u pisanoj formi, nakon čega će podnošenje prijava biti moguće isključivo elektronski.

- Svi oni obveznici koji nisu obavili registraciju za korišćenje naših e-usluga januarske prijave poreza za ovu godinu neće moći podnijeti u roku, odnosno do 10. februara. Za takve obveznike ćemo po službenoj dužnosti morati izvršiti razrez poreske obaveze, obračunati naknadni teret prinude u iznosu od pet odsto i zakonsku zateznu kamatu koja iznosi 0,04 odsto svakog dana zakašnjenja - naveo je Kovačević.

Kako bi izbjegli sankcije, Kovačević je još jednom apelovao na privrednike da iskoriste januarske dane i završe proces registracije.

- Pozivamo sve obveznike koji se nisu registrovali da to urade odmah. Potrebno je da dođu u Odsjek za poreze u nadležnim regionalnim centrima koji se nalaze u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli i na licu mjesta se, uz pomoć naših službenika, registruju - rekao je Kovačević.

Podsjetio je da je radno vrijeme regionalnih centara od osam do 16 časova, te da odgovorna lica ili njihovi zastupnici treba da ponesu pečat, kako bi mogli ovjeriti izjavu o prihvatanju uslova korišćenja elektronskih usluga UIO.

- Oni koji se ne registruju neće moći izvršavati svoje redovne obaveze, a posljedica će biti prekršajni nalozi. Osim toga, biće obavljeno zaduženje poreske obaveze po službenoj dužnosti te će se taj iznos potraživati od poreskog obveznika prinudnim putem - pojasnio je Kovačević.

Prednost e-usluga

U UIO kažu da će korišćenjem njihovih elektronskih usluga svi poreski obveznici moći na jednostavniji i efikasniji način koristiti prava i izvršavati obaveze po osnovu indirektnih poreza. Obveznici će u svakom momentu imati pristup svojim podacima na e-portalu, prije svega onima koji se vode u Jedinstvenom registru obveznika indirektnih poreza i podacima sa poreske kartice. Moći će da vide i proknjižene poreske prijave, uplate i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana