Nema izmjena planova za Južni tok

Agencije
Nema izmjena planova za Južni tok

Beograd - Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da nema izmjena u planovima za izgradnju gasovoda "Južni tok" i istakao da će Srbija biti važna tranzitna zemlja gasa i električne energije.

Bajatović je na "Kopaonik biznis forumu" rekao da Srbija može da izgradi pet milijardi kubnih metara gasnih skladišta, što je tehnički potrebno za funkcionisanje "Južnog toka".

On je naveo da "Srbijagas", zajedno sa Vladom Srbije i Ministarstvom za prostorno planiranje, razrađuje projekat južnog kraka ovog gasovoda.

Navodeći da osnovno snabdijevanje gasom nije ugroženo zbog krize u Ukrajini, Bajatović je rekao da ta kriza ne utiče na cijenu gasa u Srbiji.

On je rekao da Srbija u ovom trenutku ima dovoljno rezervi gasa za stanovništvo da se prevaziđe zimska sezona, dok bi se za industriju morale da razmotre neke opcije.

"Sva sreća pa je žSrbijagasž potpuno napunio Banatski Dvor zajedno sa žGaspromomž i to su plaćene rezerve gasa", naveo je Bajatović.

On ističe da bi bilo problematično ukoliko bi došlo do trajnog poremećaja snabdijevanja iz pravca Ukrajine, ali da bi potencijalne krizne količine mogle da se "povuku" iz najvećeg gasnog čvorišta u Evropi.

Bajatović je dodao da "Sjeverni tok" radi u kapacitetu koji je praktično dodatni kapacitet.

Objektivno gledano, kaže Bajatović, kriza snabdijevanja gasom zbog situacije u Ukrajini postoji, ali to nije rizik samo za Srbiju, već i za cijelu Evropu jer 23 odsto isporuke ide iz Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana