Najbrži rast privrede RS od globalne krize

Marijana Miljić
Najbrži rast privrede RS od globalne krize

Banjaluka - Bruto domaći proizvod (BDP) RS porastao je u 2016. godini 2,9 odsto što je najbolji rezultat u posljednjih osam godina.

Podaci Zavoda za statistiku objavljeni u petak pokazuju da je privreda RS imala najveći rast od 2008. godine kada je izbila globalna ekonomska kriza.

Privreda je u prošloj godini najbolji rezultat postigla u posljednja tri mjeseca ostvarivši rast od 3,6 odsto. I tri mjeseca ranije rast BDP-a je premašio tri procenta i dostigao 3,4 odsto. Drugo polugodište je neutralisalo sporiji rast privredne aktivnosti iz prvih šest mjeseci 2016. godine. BDP je u prvom kvartalu porastao 2,5 odsto, a najslabije je bilo drugo tromjesečje sa rastom od dva odsto.

Najveći doprinos prošlogodišnjem rastu BDP-a dali su privrednici iz sektora vađenja rude i kamena, prerađivačke industrije i proizvodnje i snabdijevanja strujom, gasom i parom i klimatizacije sa uzletom od 8,2 odsto. Poljoprivreda, šumarstvo i vodoprivreda su zabilježili rast BDP-a od 7,5 procenata. U finansijskim djelatnostima i osiguranju rast BDP-a je iznosio 2,7 odsto, dok je rast od 0,8 odsto zabilježen u trgovini na veliko i malo, saobraćaju i skladištenju, te ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

S druge strane, najveći pad BDP-a od 1,9 odsto evidentiran je u građevinarstvu, dok je u oblasti informacija i komunikacija i poslovanja nekretninama negativna stopa iznosila jedan, odnosno 0,3 odsto.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić rekao je da je prošlogodišnji rezultat dobar s obzirom na uslove za poslovanje i da bi bilo dobro da taj tempo privrednog rasta bude zadržan i u ovoj godini.

- Najveći doprinos rastu BDP-a dala je drvoprerađivačka industrija koja iz mjeseca u mjesec povećava proizvodnju i izvoz. Na veći rast ekonomije uticalo je i povećanje proizvodnje u zvorničkoj "Alumini", Rafineriji nafte Brod i puštanje u rad Termoelektrane "Stanari". Rastu BDP-a su doprinijeli, prije svega, veliki sistemi koji imaju dobre rezultate - kazao je Vidić.

On očekuje da bi trend rasta BDP-a trebalo da bude nastavljen imajući u vidu dogovorene poslove na tržištu Evropske unije i odličan učinak drvoprerađivačke industrije.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da bi ostvareni rast BDP-a bio toliko značajan da bi RS bila među najboljima u Evropi u slučaju da se privreda nalazi u dobroj finansijskoj situaciji.

- Svako povećanje je dragocjeno, ali pošto je startna pozicija vrlo loša i RS ima nizak BDP, nije naročito korisno - kazao je Pavlović i dodao da bi za osjetniji napredak stopa rasta morala biti znatno iznad tri odsto.

Stope rasta BDP-a u posljednjih pet godina

* +2,9% - 2016.

* +2,6% - 2015.

* +0,2% - 2014.

* +1,9% - 2013.

- 1,1% -  2012.

Rast BDP-a po kvartalima u 2016. godini

2,5% - prvi

2,0% - drugi

3,4% - treći

3,6% - četvrti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana