Industrija RS jača za 4,2 odsto

Marina Čigoja
Industrija RS jača za 4,2 odsto

Banjaluka - Industrijska proizvodnja u Srpskoj porasla je u prva tri mjeseca ove godine za 4,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, najveći rast zabilježen je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji i iznosio je šest odsto. U oblasti vađenja ruda i kamena proizvodnja je porasla tri odsto, a prerađivačka industrija je poboljšala učinak za 1,8 odsto.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić kaže da je rast iz prvog ovogodišnjeg kvartala naznaka da se u narednom periodu mogu očekivati pomaci u industriji.

- Ne možemo, međutim, biti potpuno zadovoljni, s obzirom na to da je osnovica sa kojom se poredi učinak industrije u prvom kvartalu niska. Moraju se tražiti nove investicije i treba se okrenuti stvaranju nove vrijednosti, jer bez toga nema ni većeg privrednog rasta, koji je ključan za bolje punjenje budžeta i prevazilaženje stanja u kojem se nalaze javni fondovi u RS - naglasio je Vidić i dodao da je na putu za jačanje privrede neophodna i reforma javnog sektora i obrazovanja.

Istakao je da se bez stvaranja poslovnog ambijenta koji će doprinijeti otvaranju novih preduzeća i intenziviranju proizvodnje u postojećim, te ako se ne realizuje u potpunosti sve ono što je predloženo setom reformskih zakona i ne uvaže primjedbe privrednika na te zakone, ne može očekivati značajniji iskorak.

Zavod za statistiku objavio je i podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni RS sa inostranstvom, koji pokazuju da je u prvom tromjesečju došlo do pada i izvoza i uvoza. Izvoz je na godišnjem nivou smanjen za 8,2 odsto, a uvoz za 11,7 odsto. Vrijednost robne razmjene RS sa inostranstvom u prvom kvartalu iznosio je 1,553 milijarde KM, od čega se na izvoz odnosilo 583,14 miliona, a na uvoz 970,65 miliona maraka. Spoljnotrgovinski deficit u ovom periodu iznosio je 387,5 miliona KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 60,1 odsto.

Vidić je istakao da RS mora ponovo obezbijediti ambijent za značajniji rast izvoza u odnosu na uvoz.

- Mora se vršiti supstitucija onoga što se uvozi domaćim proizvodima. Bez toga, teško ćemo poboljšati stanje u spoljnotrgovinskoj razmjeni, čiji se negativni efekti direktno odražavaju i na domaću privredu - rekao je Vidić.

Plata

Prosječna neto plata u RS u martu je iznosila 831 KM, izjavila je juče direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković.

- Plata u martu bila je niža u odnosu na februar ove godine za 0,9 odsto. Do smanjenja prosječne neto plate došlo je zbog manjeg broja plaćenih časova rada u oblastima vađenja ruda i kamena, te proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom - rekla je Čičkovićeva.

 

Zemlje sa kojima je RS u prva tri mjeseca ostvarila najveću razmjenu (miliona KM)

 

Država                    Obim razmjene        Izvoz             Uvoz

Srbija                           240,62                  77,49              163,13

Italija                         231,17                  109,65             121,53

Njemačka                       138,41                   60,55             77,86

Rusija                            134,06                   7,09               126,97

Slovenija                      111,10                   57,55              53,56

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana