Građani čuvaju 11,83 milijarde KM u bankama

Svjetlana Đuričić
Građani čuvaju 11,83 milijarde KM u bankama

Sarajevo - Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra ove godine dostigli su 11,83 milijarde KM, što je, prema podacima Centralne banke BiH (CBBiH), do sada najveći zabilježeni iznos.

Depoziti se kontinuirano povećavaju, pa su tako u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine porasli za čak 808,9 miliona KM ili 7,8 odsto. 

- Najbrže rastu transakcijski depoziti, koji su skočili za 18 odsto ili 489 miliona KM, te depoziti po viđenju koji bilježe rast od 14,4 odsto, odnosno 311 miliona - rekli su iz CBBiH povodom 31. oktobra - Svjetskog dana štednje.

Dodali su da depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka, od 55,4 odsto, te predstavljaju važnu osnovu finansiranja i funkcionisanja banaka.

- Oročeni i štedni depoziti u septembru su iznosili 5,45 milijardi KM ili 46,1 odsto ukupnih depozita stanovništva, od čega kratkoročni depoziti čine 500 miliona KM, a dugoročni 4,95 milijardi - naglasili su iz CBBiH. Dodali su da su oročeni i štedni depoziti na godišnjem nivou porasli za 0,3 odsto ili 18 miliona KM, a na njihov usporeni rast utiče i stalni pad kamatnih stopa. 

U Centralnoj banci ističu da transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 6,38 milijardi KM ili 53,9 odsto ukupnih depozita stanovništva.

- Depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 5,54 milijarde KM ili 46,8 odsto, što je značajno više nego prije pet godina kada je taj udio depozita bio 38 odsto. Depoziti u evrima iznose 5,7 milijardi KM ili 48,2 odsto, a u ostalim stranim valutama 591 milion KM ili pet odsto - kažu u CBBiH.

- Stabilan domaći bankarski sektor, uz pouzdan sistem za osiguranje depozita, pruža garanciju stanovništvu da novac drži na računima u bankama - zaključili su u CBBiH.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković ističe da iza rekordnog rasta štednje ne stoje visoka primanja, već nesigurnost ulaganja.

- Mnogi ne ulažu novac nigdje, nego ga radije čuvaju. Takođe, zbog nestabilne situacije u BiH, stanovnici žele da što više uštede da bi imali kakvu-takvu sigurnost u slučaju krize - kaže Duduković i dodaje da takva situacija nije dobra. On naglašava da se stalno govori o stranim ulaganjima, a podaci pokazuju da i u BiH ima dovoljno novca.

Pad kamata

IZ CBBiH su istakli da su kamatne stope za oročene depozite u evrima sa dogovorenim dospijećem od godinu do dvije smanjene sa 3,28 odsto, koliko su iznosile 2013. godine, na 1,19 odsto u prvih devet mjeseci ove godine. Za oročene depozite sa dogovorenim dospijećem preko dvije godine bile su na nešto višem nivou, ali s istim trendom smanjivanja.

Naveli su i da su se kamatne stope na oročene i štedne depozite stanovništva u markama sa dogovorenim dospijećem od godinu do dvije smanjivale sa 3,26 odsto na 1,28 odsto, a za oročenje preko dvije godine sa 3,66 odsto na 1,37 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana