Decembar digao profit trgovaca

Marijana Miljić
Decembar digao profit trgovaca

Banjaluka - Promet u trgovinama na malo u decembru 2016. godine u odnosu na isti mjesec godinu ranije povećan je za čak 13,4 odsto, a trgovci ističu da su najveći dio kolača uzeli tržni centri, dok manje prodavnice gube trku sa njima.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, promet u prodavnica u decembru 2016. godine u odnosu na kraj 2015. povećan je za 20,3 odsto, a u odnosu na novembar 2016. za 10,6 odsto. Još veći rast prometa u prodavnicama ostvaren je ako uporedimo decembar 2016. sa krajem 2010. godine gdje je rast čak 46,4 odsto.

U tržnim centrima ističu da su gužve kod njih u decembru bile evidentne, te da je to uticalo i na rast prometa.

- Veliki broj ljudi iz inostranstva posjetio je RS u decembru, a samim tim i tržne centre. Pored njih, i građani RS su svakodnevno dolazili u nabavku pred praznike i slave  - istakli su u tržnim centrima.

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka Bogdan Marjanović naglašava da najveći promet bilježe tržni centri, dok je u malim trgovačkim radnjama svake godine pazar sve tanji.

- Decembar 2016. godine u odnosu na isti mjesec 2015. za male preduzetnike bio je poprilično loš što se tiče prometa. Tome su doprinijele niske temperature i građani su rijetko izlazili iz kuće i uglavnom su svraćali po ono osnovno. Još veći pad prometa očekujemo u januaru, jer je bilo neradnih dana, a i penzije su, ali i plate kod pojedinih stanovnika, kasnile. Ranijih godina dešavalo se da račun pred praznike u malim prodavnicama bude uvećan i do tri, četiri puta, a sada je bio samo uduplan - naveo je Marjanović.

Naglašava da s druge strane promet raste u trgovačkim centrima, kojih je svakim danom sve više.

- Svi odlaze u tržne centre i tamo kupuju. Samo ako zaborave da nešto tamo kupe svrate do prodavnica u komšiluku da i to nabave - ističe Marjanović.

Problemi

Bogdan Marjanović ističe da je problem i to što malim prodavnicama svako malo uvode nove dažbine i što su često meta inspekcija.

- Sve to dovodi do toga da je malih prodavnica sve manje. Prema nekim predviđanjima, do novembra ove godine na području Banjaluke neće biti više od 150 malih prodavnica, dok ih je 2009. bilo 2.100 - naveo je Marjanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana