Blokada vlasti koči razvoj privrede

Milijana Latinović
Blokada vlasti koči razvoj privrede

Banjaluka - Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je prognozu ekonomskog rasta u BiH u ovoj godini, a privrednici i ekonomisti ističu da ih to nimalo ne čudi s obzirom na to da ni skoro pola godine od izbora nije formirana vlast na nivou BiH, te da to koči svaki, pa i privredni napredak.

 

 

 

 

 

 

MMF za BiH u ovoj godini predviđa ekonomski rast od 3,1 odsto, dok je u prethodnim prognozama objavljenim u oktobru prošle godine ova međunarodna institucija predviđala za BiH u 2019. godini rast od 3,5 odsto. MMF u najnovijim projekcijama predviđa stabilnu inflaciju u BiH koja će se zadržati na nivou od 1,5 odsto u ovoj godini, s tim da će na kraju godine iznositi 1,6 odsto. Deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini, prema projekciji MMF-a, iznosiće šest odsto.

Svjetska ekonomija će ove godine porasti 3,3 odsto, čime je MMF u najnovijim proljećnim prognozama snizio januarsku procjenu za 0,2 boda.

- Dok globalna ekonomija nastavlja da raste po razumnoj stopi, a globalna recesija nije u osnovnim projekcijama, postoje mnogi rizici. Tenzije u trgovinskoj politici mogle bi se ponovo razbuktati i odigrati u drugim oblastima, kao što je auto-industrija, uz velike poremećaje u globalnim lancima snabdijevanja. Rast u sistemskim ekonomijama, kao što su evrozona i Kina, može iznenaditi padom, a rizici koji okružuju “bregzit” ostaju pojačani - navode iz MMF-a.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže za “Glas Srpske” da ga ovakve procjene međunarodne institucije ne čude kada vlast na nivou BiH, od koje zavise mnoge reforme, nije formirana ni pola godine nakon izbora.

- Još nemamo Savjet ministara BiH, a neke privredne reforme zamišljene od strane Vlade RS uslovljene su promjenama zakona na nivou BiH. Prvenstveno mislim na reformu propisa koja bi dovela od smanjenja oporezivanja rada, a to bi uticalo na povećanje plata, samim tim i zaposlenosti i produktivnosti, a time i privrednog rasta - rekao je Škrebić.

Da su dešavanja u evropskim zemljama sa kojima BiH ostvaruje spoljnotrgovinsku razmjenu, poput “bregzita” u Velikoj Britaniji, recesije u Italiji i pada potražnje u Njemačkoj, uticala na promjene prognoza kako za zemlje EU, tako i za BiH, potvrđuju i ekonomisti. 

- MMF radi korekciju prognoza ekonomskog rasta za sve zemlje, pa tako i za BiH. S obzirom na to da su te zemlje EU naša značajna izvozna tržišta, a s obzirom na situaciju tamo, ne čudi što je MMF srezao prognozu rasta - rekao je izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SWOT Saša Grabovac.

Dodao je da domaća ekonomija u velikoj mjeri zavisi od ekonomije EU i stabilnosti političke situacije na nivou BiH, te da trenutna situacija zbog neformiranja Savjeta ministara ne ide u prilog dobrim prognozama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana