Apel za niže carine i oporezivanje rada

Željka Kokot
Apel za niže carine i oporezivanje rada

Sarajevo - Tekstilci, kožari i obućari iz BiH zahtijevaju trajno izjednačavanje carinskih stopa sa evropskim i smanjenje oporezivanja rada, navodeći da ova dva problema umanjuju konkurentnost domaćih proizvođača na evropskom tržištu.

Asocijacija tekstila, odjeće, kože i obuće pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH organizovala je juče u Sarajevu okrugli sto o temi "Stanje i perspektive u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji u BiH - unapređenje poslovnog ambijenta harmonizacijom carinskih propisa i carina u BiH sa carinama u EU", na kojem su predstavnici kompanija iz branše upoznali nadležne institucije sa problemima koji utiču na efikasnost njihovog poslovanja.

Izvoz preduzeća iz ove oblasti dostigao je lani 650 miliona evra, što je svrstava na petu poziciju po značaju, ali ima potencijal da u iduće dvije-tri godine uđe među tri najznačajnija privredna sektora u BiH.

Predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić kaže da je zahtjev proizvođača za trajno izjednačavanje carinskih stopa sa evropskim jedini način za nastavak proizvodne ekspanzije ovog sektora koji, uz energetski i drvni, čini okosnicu izvoza, ali i za privlačenje investitora.

- Svaki ozbiljan investitor traži sigurnost, zbog čega je važno da odluka o carinama bude dugoročnog, a ne privremenog karaktera - kaže Bojić.

Predsjednik Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Radovan Pazurević kaže da je ova grana privrede niskoakumulativna, ali izrazito radno-intenzivna.

- Da bi ovaj sektor u skorije vrijeme bio podignut na viši nivo, potrebno je smanjenje carinskih stopa jer stopa carine za đon koji dolazi iz Kine u Njemačku iznosi tri odsto, a kada taj isti proizvod dolazi u BiH ona dostiže i do 15 odsto - kaže Pazurević.

Savjet ministara BiH iz godine u godinu produžava odluku kojom je snižena carina na uvoz repromaterijala kako bi domaći privrednici bili stavljeni u ravnopravan položaj sa evropskim.

- Izdejstvovana je suspenzija carinskih stopa, odnosno ujednačavanje sa stopama u EU za tarifne linije za koje su komore u BiH, odnosno kompanije, tražile, tako da je ušteda po tom osnovu na godišnjem nivou lani iznosila oko pet miliona KM. Zahtjev privrednika da, umjesto privremene suspenzije na godišnjem nivou ova mjera bude trajna i da imaju stalne benefite, potpuno je opravdan - kazao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Na okruglom stolu su učestvovali predstavnici privrednika, komora, resornog ministarstva, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i ostalih nadležnih institucija.

Podsticaji

Radovan Pazurević je istakao da proizvođači izuzev predstavljenih zahtjeva ne očekuju nikakve podsticaje.

Mirko Šarović je istakao da su izvozne stimulacije u nadležnosti entiteta, kantona i opština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana