Предлажу да се до 15 године дјеца шаљу педијатру

ATV
Предлажу да се до 15 године дјеца шаљу педијатру

Бањалука - Педијатри би могли ускоро опет да буду прва адреса за болесну дјецу, ако се остваре приједлози Удружења педијатара Републике Српске за измјенама Закона о здравственој заштити.

По тренутном закону, родитељи болесну дјецу школског узраста воде прво код породичног љекара, а тек онда, по потреби, код педијатра. То није добро рјешење, увјерава секретар Удружења педијатара, Владимир Мирошљевић.

"Љекари породичне медицине су добро обављали тај посао сходно свом знању и могућностима, и тренутној ситуацији у којој се налазе. Оно за шта се ми залажемо то јесте да о дјеци на примарном здравственом нивоу брину педијатри. Уколико сами педијатри не могу то да ријеше, онда им остају субспецијалисти педијатри, за одређене области”, каже Владимир Мирошљевић, начелник Клинике за дјечије болести УКЦ РС

Удружење педијатара се недавно састало са предсједником и премијерком Српске који су, тврде, подржали њихове приједлоге. Залажу се да дјеца имају свог педијатра до петнаесте, а не до шесте године, како је сада случај. Мирошљевић је свјестан да их, у том случају, чека још већи посао.

"То педијатрима значи само више посла. Али ако смо ми педијатри одабрали да се бринемо о здрављу дјеце, онда је то наша обавеза. Да мимо посла који радимо сваки дан, бавимо се, тако да кажем, ‘парамедицинским’ стварима да изгањамо оно што тој дјеци треба”, рекао је Владимир Мирошљевић, начелник Клинике за дјечије болести УКЦ РС.

Министар Богданић није хтио да прокоментарише иницијативу за измјену закона. Из његовог министарства су раније најављивали да ће све детаље око измјена закона договорити са Удружењем педијатара. Пошто је све још на нивоу иницијативе, датум дјелимичног повратка на стари систем није на видику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана