Празнична трпеза може бити погубна

nezavisne.com
Празнична трпеза може бити погубна

Добој - Празнични дани који су незамисливи без богате трпезе могу бити погубни за дијабетичаре, упозоравају нутриционисти, па се често дешава да баш у овом периоду многи од њих заврше у болници.

“Увијек у овом периоду имамо повећање броја обољелих и хоспитализованих пацијената у болници. Празници од Никољдана па надаље нам направе проблем јер је исхрана основа како превенције тако и лијечења. Конзумација хране која је слатка, конзумација хране која је на бази простих угљикохидрата, погаче, пите, колачи и, наравно, алкохол нам је велики проблем у овом периоду”, наводи нутрициониста Инга Марковић.

Она је посебно апеловала на дијабетичаре млађе животне доби да строго воде рачуна о својој исхрани те упозорила да ће празници проћи, а посљедице које дијабетес у овом периоду узрокује могу бити катастрофалне.

Проблем свих дијабетичара је та кашика, каже у шали Стевица Родић, предсједник добојског Удружења “Дијабета”, који је прије 27 година оболио од дијабетеса, те додаје да кашику заправо треба “пробушити”.

“Ако се ви опустите један дан, то нека буде један дан, али немојте да буде и осталих 29-30 дана. Ипак поведите рачуна јер дијабетес оставља дуготрајне посљедице по организам. То се тренутно неће на вама видјети, али ће се видјети за неколико година кроз разне компликације”, рекао је Родић за “Независне”.

Драгиша Ристикић из Теслића четири деценије се бори са шећерном болешћу, али је тек прије седам-осам година у својој глави раскрстио како треба да изгледа његов дневни мени прилагођен дијабетесу.

“Ујутру се лагано узме, може једно кувано јаје или јогурт и нека воћка, један парадајз када је сезона, зависи. Ручак лешо кувана пилетина или телетина, ко себи може шта приуштити, поврће обавезно. Вечера исто нешто лагано, нешто од агрума, врло мало, значи лимун може, али рецимо наранџе већ то не би било препоручљиво, киви да, што је кисело и тако неке ствари”, објаснио је Ристикић.

Нутриционисти кажу да и код многих здравих особа превише хране, углавном калоричне и масне, током празника оставља који килограм вишка или барем осјећај тежине, те да приликом уноса тешке хране као и алкохола највише пате јетра и цријева.

Зато је након празничних дана потребна детоксикација организма и враћање на здрав и уједначен режим исхране.

 

Жупник поклонио инвалидска колица

Теслићки жупник Иван Равлић је Дамјану Вуковићу, члану Удружења “Дијабета” и ратном војном инвалиду, поводом празника поклонио инвалидска колица.

“Донирао сам и у Дервенти, Теслићу, Добој Југу и на много мјеста и нећу на томе стати већ ћу ићи даље колико финансије дозвољавају. Једноставно, видим да је држава заборавила на социјалне случајеве, на особе с трећим потребама, па рекох - ево ја као свећеник имам осјећаја за такве људе и не могу дигнути руке. Сваком дијабетичару када се помогне је велика заслуга и пред народом и пред Богом”, казао је Равлић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана