Празнична грозница јача од скромних плата

nezavisne.com
Празнична грозница јача од скромних плата

Бањалука, Тузла - Иако је куповна моћ у БиХ веома ослабљена, грађани пред празнике ипак настоје обезбиједити богатију трпезу и поклоне како би их учинили угодијима, а продавнице и тржни центри ових дана врве од купаца, док се још веће гужве очекују тик пред Нову годину.

"Знамо да су код нас у реалном сектору плате око 600 КМ, односно ниже су у односу на оне просјечне и када видимо ову атмосферу запитамо се како грађани то успију, али ето једноставно то су навике да се дио новца остави за празнични угођај. Надам се да се грађани не задужују, мада много њих купује на картице", казала је за "Независне" Гордана Булић из Удружења "Клуб потрошача Тузла".

Додала је да су то ипак прилично скромне набавке основних намирница које се иначе троше током цијелог мјесеца и да већина грађана празнике дочекује у дому, јер немају новца да путују.

У тржном центру "Верно" у Бањалуци наводе да је примјетан пораст продаје од двадесетак одсто у односу на остатак године, а највише се, како истичу у овом центру, траже новогодишњи накит и јелке.

И у тржном центру "Робот" у Бањалуци казали су да је шопинг грозница почела, те да се осјети повећан број купаца, али да се појачан интензитет куповине очекује тек наредних дана.

"Највише се купују новогодишњи пакетићи, играчке, деликатеси, слаткиши, пиће, прехрана, а анализе су показале да је промет ту негдје као и прошле године", казали су у "Роботу".

Слично је и у тржном центру "Центрум" Бањалука, гдје су такође казали да поред повећаног броја посјетилаца, праву гужву тек очекују наредних дана.

"Највише се купују посуђе, бијела техника и новогодишњи накит, а промет је повећан у односу на исти период прошле године", истакли су у "Центруму".

Александра Марковић, портпарол трговачког ланца "Тропиц", казала је да у децембру биљеже повећан број купаца, нарочито у претпразничним данима.

"Артикли који су најтраженији у овом мјесецу су они који чине и употпуњују празничну трпезу, а то су разне врст меса и месних производа, деликатес производи, разна пића и артикли из програма посластица, али за њима не заостају ни свјеже воће и поврће", истакла је Марковићева.

Она је навела да, с обзиром на то да је "Тропик" купцима припремио посебан празнични каталог, у наредним данима очекују знатно повећан број купаца.

Већ неколико дана евидентно је повећање промета и посјета у шопинг центрима "Алта" и "Bingo City Center ".

"Купци највише купују артикле који су пригодни за празнике: месни и млијечни деликатеси, месо, алкохолна и безалкохолна пића, слаткиши, пакетићи, играчке те новогодишње декорације. Највећи промет очекујемо наредна два дана, мада су велике гужве биле и пред католички Божић", кажу из службе маркетинга "Бинга".

Весна Кондић из Приједора каже да је када је ишла у редовну куповину примијетила да су гужве веће.

"Највише сам виђала да купују млади који планирају излазити за Нову годину па журе да се обезбиједе за оно што им је потребно, а старији углавном узимају прехрану и пиће, како би могли да припреме неку вечеру, уживају у кућној атмосфери и дочекају Нову годину", истакла је Кондићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана