Правници и економисти на посао чекају и по три године

ATV
Правници и економисти на посао чекају и по три године

Бањалука - Скоро 115.000 грађана у Српској чека позив са Бироа за запошљавање. У потрази за послом највише је економиста и правника.

Након завршеног факултета, на бироима чекају и по три године. Међу њима је и Дијана Дрљача, магистар економије из Бањалуке коју смо затекли како овјерава радну књижицу.

"Нису ми још никакву могућност пружили за запослење у РС, у БиХ. Вјероватно планирам нешто даље у иностранство, видјећемо”, казала је  магистар економије Дијана Дрљача.

Све дуже посао чекају и професори разредне настраве и енглеског језика. Дејан и Јелена студирали су информатику и педагогију па се надају да ће убрзо добити први позив са бироа.

"Таква ситуација је у држави, не чујем пуно тога доброг. Тако да не очекујем нешто превише, али трудићу се сам да нађем колико будем могао и да учим што више, тако да имам више шансе да нађем”, рекао је Дејан Ковачевић, дипл. инжињер информатике.

"Па што се тиче мог кадра, мислим да нас има превише на бироу и да је то разлог можда, због којег зову неког другог или нема потребе за запошљавањем тог кадра”, рекла је Јелена Јаћимовић, дипломирани педагог.

Најбрже се запошљавају ИТ стручњаци и стоматолози, који на посао чекају само неколико мјесеци. "Ја сам један од срећника” каже Страхиња, дипломирани стоматолог који је на посао чекао само три мјесеца.

"Колико сам се ја распитао овдје у окружењу, релативно брзо дођу до посла. Конкуренција што се тиче стоматолошких амбуланти јесте велика, али опет добри студенти, квалитетни студенти опет могу да нађу добар посао”, рекао је стоматолог Страхиња Пећанац.

Међу онима који најбрже долазе до посла, први су фармацеути и професори њемачког језика, математике и физике. Након што се пријаве на биро, не чекају скоро ни дан да се запосле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана