Постројења за пречишћавање спасавају ријеке

Милијана Латиновић
Постројења за пречишћавање спасавају ријеке

Бањалука - Урбана насеља са више од 2.000 становника у сливовима Саве и Требишњице убудуће неће имати проблема са исправношћу воде, јер је планирано да буду прикључена на постројења за пречишћавање комуналних отпадних вода.

Предвиђено је то плановима за управљање обласним ријечним сливовима ријека Саве и Требишњице за период од 2018. до 2021. године, које је усвојила Влада РС.

У сливу Саве на подручју Српске таквих насеља је 85, док их је на подручју уз Требишњицу пет.

Обласни ријечни слив Саве обухвата дио хронолошког слива ове ријеке са подсливовима ријека Уне, Врбаса, Укрине, Босне и Дрине, као и сливовима осталих директних притока сливне површине од десет километара квадратних.

Обласни ријечни слив Требишњице обухвата слив те ријеке са подсливовима ријека Мушнице, Сушице и дио подслива Дубровачке ријеке са продуженим подземним токовима са више од стотину изворишта.

Начелник Одјељења за заштиту и коришћење вода и републички водни информациони систем у "Водама РС" Јелена Вићановић истиче да се неке од предвиђених мјера односе на реконструкцију и изградњу система за сакупљање отпадних вода, али и изградњу постројења за пречишћавање.

- Планови управљања сливовима ријека Саве и Требишњице подразумијевају и оцјену површинских и подземних вода на основу еколошког и хемијског статуса - навела је Вићановићева.

Према њеним ријечима, еколошки статус подразумијева биолошке параметре као што су температура, Пх проводљивост и садржај одређених тешких метала, док хемијски статус подразумијева оцјену воде на основу присуства опасних хемијских супстанци. 

- Иако је нагласак стављен на насеља са више од 2.000 становника, то не значи да се и у оним са мањим бројем мјештана не треба ништа радити. Напротив и у њима је неопходна заштита вода од загађења - рекла је Вићановићева.

Додаје да човјек има велики утицај на квалитет и количину воде у ријекама, јер не само да је на разне начине загађује већ и прекомјерним црпљењем воде угрожава ријечне токове.

Планови управљања ријечним сливовима Саве и Требишњице дио су пројекта под називом "Јачање капацитета у сектору вода ИПА 2011" чији је наручилац делегација Европске уније у БиХ, а документе су припремали представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и "Вода Српске".

Усклађени планови

Јелена Вићановић је појаснила да су планови за управљање обласним ријечним сливовима ријека Саве и Требишњице усклађени и са плановима из ФБиХ и Брчко дистрикта.

- Наши планови су усклађени и са плановима земаља у окружењу, што нам олакшава приступ грантовима - рекла је Вићановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана