Почела исплата прве транше кредита Свјетске банке за “Жељезнице РС”

Срна
Почела исплата прве транше кредита Свјетске банке за “Жељезнице РС”

Добој - Исплата 26,5 милиона евра прве транше кредита Свјетске банке за реструктурисање “Жељезница Републике Српске” (ЖРС) почела је данас, саопштено је из овог јавног предузећа.

Средства из ове транше намијењена су за измиривање обавеза за порезе и доприносе и исплату дуговања према радницима, наводи се у саопштењу.

Из ЖРС је потврђено и да су данас уплаћена дуговања према Пореској управи, по репрограмима и најављено да у четвртак, 22. новембра, почиње исплата дуговања према радницима, као и према Пореској управи за износ дуговања који није репрограмиран.

Прво ће бити исплаћени запослени према којима су дуговања најнижа, да би већ у првом кораку био обухваћен што већи број радника и испуњени услови које је поставила Свјетска банка.

Након исплате дуговања свим тренутно запосленим радницима, дуговања према бившим радницима биће измиривана према истим критеријумима.

“Управа је овакав став заузела према препорукама Свјетске банке, поштујућу економске критеријуме и фер однос према свим радницима, да би сва средства за измирење дуговања могла бити повучена у двије транше кредита, односно што је прије могуће”, наводи се у саопштењу “Жељезница Републике Српске”.

Народна скупштина Српске усвојила је 22. фебруара одлуку о прихватању задужења Српске за 51,3 милиона евра код Свјетске банке-Међународне банке за обнову и развој за пројекат реструктурисања “Жељезница Републике Српске” с циљем унапређења оперативне ефикасности и финансијске одрживости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана