Обустављена исплата 5.738 пензија

А. Р. Ј.
Обустављена исплата 5.738 пензија

Бањалука - Фонд пензијског и инвалидског осигурања (ПИО) РС привремено је обуставио исплату новца за 5.738 корисника, махом из иностранства, јер нису доставили потврду о животу или школовању.

У Фонду су појаснили да је 48.795 корисника пензија са пребивалиштем изван Српске било обавезно да до краја прошле године достави потврду о животу, а сви који нису били ажурни остали су без новца током исплате јануарске пензије. 

- Документацију смо добили од 43.057 корисника који живе у иностранству, а за њих 5.043 који нису доставили потврде обуставили смо исплату пензија - рекао је портпарол Фонда ПИО Тихомир Јоксимовић и додао да 522 корисника потврду о животу нису доставили ни за годину раније.

Навео је да су без јануарске пензије остала и 173 корисника који нису доставили потврду о редовном школовању.

- Ради се о дјеци корисницима породичне пензије, у доби од 15 до 26 година са пребивалиштем у Српској - рекао је Јоксимовић. Он је појаснио да обустава исплате не значи да ће пензионери трајно остати без свог новца.

- Чим доставе потребну документацију одмах ће бити уврштени у исплату а на кућну адресу или рачун у банци биће им исплаћен заостатак. Та разлика се исплаћује до 12 мјесеци и сви који се јаве након године на тај новац не могу рачунати - рекао је Јоксимовић.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ поздравио је ове мјере Фонда ПИО, због како каже, непоштених грађана који неће да пријаве смрт пензионера већ наставе противзаконито да узимају тај новац.

- Друштво је такво да на разне начине покушава искористити Фонд. Несумњиво је да међу онима којима је пензија обустављена има и оних који су неажурни и неодговорни али због тога ће и испаштати - рекао је Ракуљ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана