Неиздавање рачуна затворило 581 радњу у РС

Глас Српске
Неиздавање рачуна затворило 581 радњу у РС

Бањалука - Инспектори Пореске управе Републике Српске су у 2017. години извршили укупно 3.370 контрола евидентирања промета преко фискалних каса, те су због утврђених неправилности издали 1.620 прекршајних налога на укупан износ казне од 1.143.770 марака.

"Истовремено, инспектори Пореске управе РС су у том периоду за 581 пореског обвезника изрекли мјеру привремене забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна, што је за 37 објеката више него у 2016. Години", наведено је у саопшрењу Пореске управе РС.

Највише објеката је због неиздавања фискалних рачуна у 2017. години привремено затворено на територији коју покрива Подручни центар Пореске управе РС у Бањалуци, и то укупно 203 објекта.

"Иначе, на подручју овог подручног центра Пореске управе РС је извршено и највише ових контрола, те је постигнут и највећи финансијски ефекат након извршених контрола", стоји у саопштењу.

Када је у питању број привремено затворених објеката по осталим подручним центрима Пореске управе РС, годишњи подаци показују да су на територији ПЦ Источно Сарајево привремено затворена 103 објекта, на подручју ПЦ Бијељина 80, на подручју ПЦ Приједор 73, затим на подручју ПЦ Добој 69, те на подручју ПЦ Зворник 35, а на територији ПЦ Требиње је у 2017. години привремено затворено 18 објеката на период од 15 дана због неиздавања фискалних рачуна.

Поред тога, инспектори Пореске управе РС су у 2017. години укупно открили и 129 непријављених радника, од чега су само приликом контрола евидентирања промета преко фискалних каса пронађена 73 непријављена радника.

Подсјећамо да је Пореска управа РС у току 2017. године у два наврата, и то половином и крајем године, провела промотивну кампању "Корак предузми, рачун узми" која је спроведена на већем броју електронских и штампаних медија у РС и чији је циљ подизање свијести грађана о значају узимања фискалног рачуна, јер се управо узимањем рачуна даје допринос у борби против сиве економије и повећава економска снага РС.

"Дакле, тада је поред превентивног дјеловања кроз промотивне видео спотове, радио џинглове, едукативне текстове и поруке у штампаним и електронским медијима у оквиру ове кампање био и појачан рад инспектора Пореске управе РС на терену, а који су контролисали пословне субјекте у извршавању ове законске обавезе, са циљем побољшања пореске дисциплине пореских обвезника када је у питању обавеза издавања фискалних рачуна након сваке куповине или извршене услуге", наводе у Пореској управи РС.

Напомињу да ће контроле евидентирања промета преко фискалних каса у 2017. години су провођене радним данима и викендом, и то у три смјене, те ће са таквом праксом бити континуирано настављено и у 2018. години.

"С тим у вези, наглашавамо да неиздавање фискалних рачуна од стране пореских обвезника показује да је њихово пословање нелегално, и значи неприказивање прихода и утају пореза. Према томе, Пореска управа РС приликом својих контрола само спречава пореске обвезнике да раде нелегално, да врше утају пореза и да буду нелојална конкуренција оним пореским обвезницима који издају фискалне рачуне приликом продаје роба или услуга", наведено је.

Пореска управа РС овим путем још једном позива пореске обвезнике да поштују законске прописе у овој области, а све грађане позива да случајеве неиздавања фискалних рачуна пријаве путем е-маил адресе: контактЖпорескауправарс.орг или на бројеве телефона истакнуте на интернет страници Пореске управе РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 29 беба
Рођено 29 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана