Дугови гурнули на добош олимпијски симбол Јахорине

Маријана Миљић
Дугови гурнули на добош олимпијски симбол Јахорине

Бањалука - Један од најпознатијих и највећих хотела на олимпијској планини Јахорини "Вучко" иде у принудну продају због невраћања милионских кредита, а најнижа цијена по којој ће га моћи преузети нови власник износи 2,57 милиона КМ.

Хотел "Вучко" изграђен је за потребе Зимских олимпијских игара чији је домаћин 1984. године било Сарајево, а име је добио по званичној маскоти игара и био је намијењен за смјештај најугледнијих гостију.

Лицитацију је за 23. март заказао Основни суд у Сокоцу у склопу извршног поступка покренутог послије спора који је некадашња Хипо Алпе Адрија банка добила против фирме "Б&Б Вучко" у чијем је власништву хотел.

У јавном огласу за продају наведено је да потраживања банке од фирме "Б&Б Вучко" износе 11,27 милиона КМ, јер она није враћала кредит.

У Адико банци Бањалука, која је наставила пословање са мрежом Хипо Алпе Адрија банке након промјене њеног власника, истичу да тренутно немају никаква потраживања од фирме "Б&Б Вучко".

- Када је ријеч о потраживању које је наведено у јавном огласу, то се односи на потраживања некадашње  Хипо Алпе Адрија банке. Она су пренесена на предузеће "Бора" прије куповине у којој је настала Адико банка - навели су у Адико банци.

Кредите фирми  "Б&Б Вучко" одобравала је и Инвестиционо-развојна банка РС. На сајту ове банке наведено је да је посредством бивше Хипо Алпе Адрија банке фирми "Б&Б Вучко" пласиран кредит у износу од пет милиона марака, те још један зајам од шест милиона КМ без финансијског посредника. Из Инвестиционо-развојне банке РС у петак нису одговорили на питања у вези с отплатом тих кредита, те да ли су покренути судски поступци због наплате потраживања. Инвестиционо-развојна банка РС је половином 2016. године објелоданила да је активирана хипотека због неплаћања кредита.

На продају је понуђен хотел површине 1.300 метара квадратних и земљиште на којем се налази објекат, те 26 апартмана, 35 гаража, винотека и киосци. Имовина понуђена на продају је процијењена на 5,14 милиона КМ. На првој лицитацији имовина не може бити продата за мање од половине процијењене вриједности, односно 2,57 милиона КМ.

У склопу хотела "Вучко" постоји неколико ламела, а претходних година изграђено је више апартмана који су продати и више нису у власништву фирме "Б&Б Вучко".

- Приватни апартмани су етажирани и нису предмет лицитације - рекао је директор фирме "Б&Б Вучко" Александар Провић и додао да је у Њемачкој те да му се за више информација обратимо почетком седмице када ће бити на Јахорини.

Депозит

На јавном надметању за хотел "Вучко" и пратећу имовину могу учествовати сви који уплате депозит од десет одсто процијењене вриједности. Прије почетка надметања заинтересовани су дужни да доставе доказ да су уплатили депозит. Продаја ће бити одржана и ако се појави само један заинтересовани купац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана