Зашто се прсти смежурају када су дуго у води

ГС
Зашто се прсти смежурају када су дуго у води

Иако не звучи као преважно питање, деценијама су научници били увјерени да се прсти на рукама и ногама у води смежурају зато што спољашњи слој коже упије воду и набубри, али није тако.

Наиме, тај слој коже чврсто је везан за слој испод и не може тек тако да се шири.

Основу за то вјеровање створили су научници још 1935. године јер су примијетили да се прсти на ногама или рукама неће смежурати независно колико дуго стоје у води ако им је одређени нерв оштећен. Тада су дошли до закључка да се то догађа због реакције вегетативног нервног система у тијелу који је задужен и за куцање срца, дисање…

Неуролози су сад склони да вјерују да то има еволуциону позадину, односно прсти се смежурају јер тако боље приањају уз мокру површину – лакше ухвате рибу, стабилнији су на влажним површинама и тако даље.

Прије неколико година урађен је низ истраживања на ту тему. У једном истраживању замолили су добровољце да хватају мокре и суве предмете у два случаја – ако су им прсти наборани од воде и ако су суви. С набораним прстима били су пуно бржи у сакупљању мокрих предмета и то за отприлике 12 посто, преноси Бригхт Сиде.

Упоредили су то с гумама на аутомобилу. Ако су жљебови довољно дубоки, гума ће добро приањати уз површину. Сви знамо какав је случај с ‘ћелавим гумама’.

Једнако је и с прстима. Ако имају дубље жљебове вода ће проћи кроз њих и боље ће приањати уз мокру површину. Закључак научника је тај да прсти у води не набубре већ се смање због крвних судова који се у њима стежу па се кожа због тога набере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана