Путујете авионим са бебом: Ево шта би требало да знате

ГС
Foto: Илустрација

Ако сте испланирали љетовање, а сада се питате како ћете извести путовање авионом са бебом, не брините, доносимо вам неколико савјета који ће тај пут учинити пријатнијим, и вама и беби.

Када беба смије да лети авионом

Не постоји нека званична граница када беба смије да лети авионом, али Америчка академија за педијатрију не савјетује да новорођенчад путују авионом одмах послије рођења, ако то баш није неопходно. Разлог томе је што лет авионом повећава ризик од инфекција, а новорођене бебе немају развијен имуни систем.

Свакако, ако је ваша беба мала, најбоље је да се посавјетујете са својим педијатром о путовању, који ће вам можда саветовати неке вакцине у зависности од тога гдје путујете.

Савјети за лет авионом са бебом

Мала припрема пре одласка на овакво путовање учиниће вам лет пријатнијим, зато ево савјета који ће вам помоћи.

Обезбиједите мјесто

Уколико сте у могућности, купите карту и за бебу, како би имала своје сједиште. Понесите ауто-сједиште у којем ће беба боравити на свом мјесту у авиону, безбједније је, а и вама ће бити лакше  додајући да обавезно провјерите да ли је сједиште намењено и за коришћење у авиону.

Припремите течност

Иначе постоје правила о количини течности која се носи, али ношење млијечне формуле, измузеног мајчиног млијека или сока не подлијеже тим правилима уколико је дијете млађе од двије године, мада је најбоље да то прије путовања провјерите са авиокомпанијом којом ћете путовати.

Избјегните досаду при укрцавању

Добро испланирајте укрцавање – највјероватније ће вам дати предност са бебом при уласку у авион, али ћете се онда наћи у ситуацији да морате да сједите и забаваљте бебу док се сви остали путници укрцају. Уколико не путујете сами већ са партнером или неким другим, најбоље је да се он укрца са ручним пртљагом, док ви још мало прошетате са бебом по терминалу.

Спакујте нешто за забаву

Понесите неколико омиљених играчака, а пожељно је и неку нову, да бисте забављали бебу током љета.

Понесите храну за бебу

У зависности од тога ког је узраста дијете, понесите млеко или неке кашице, све је то углавном дозвољено да се унесе у авион – опет, да бисте избјегли непријатности, најбоље је да провјерите са авиокомпанијом којом путујете.

Олакшајте беби притисак у ушима

Највећи притисак у ушима путници авиона осјећају при полетању и слијетању авиона, а гутање може да помогне да се то ублажи. Зато је савјет да испланирате да бебу храните управо када авион полијеће и слијеће.

Вежите ствари

Све бебине ствари које можете, вежите за нешто – играчке, цуцле и слично – како бисте избјегли да се сагињете и скупљате ствари с пода. Свакако не желите да беби дајете у руке играчку која је завршила на поду авиона.

Бебе и путовање авионом могу да буду изазовна комбинација, али када све што можете испланирате унапријед и будете припремљени, извјесно је да ће лет бити пријатнији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана