Putujete avionim sa bebom: Evo šta bi trebalo da znate

GS
Foto: Ilustracija

Ako ste isplanirali ljetovanje, a sada se pitate kako ćete izvesti putovanje avionom sa bebom, ne brinite, donosimo vam nekoliko savjeta koji će taj put učiniti prijatnijim, i vama i bebi.

Kada beba smije da leti avionom

Ne postoji neka zvanična granica kada beba smije da leti avionom, ali Američka akademija za pedijatriju ne savjetuje da novorođenčad putuju avionom odmah poslije rođenja, ako to baš nije neophodno. Razlog tome je što let avionom povećava rizik od infekcija, a novorođene bebe nemaju razvijen imuni sistem.

Svakako, ako je vaša beba mala, najbolje je da se posavjetujete sa svojim pedijatrom o putovanju, koji će vam možda savetovati neke vakcine u zavisnosti od toga gdje putujete.

Savjeti za let avionom sa bebom

Mala priprema pre odlaska na ovakvo putovanje učiniće vam let prijatnijim, zato evo savjeta koji će vam pomoći.

Obezbijedite mjesto

Ukoliko ste u mogućnosti, kupite kartu i za bebu, kako bi imala svoje sjedište. Ponesite auto-sjedište u kojem će beba boraviti na svom mjestu u avionu, bezbjednije je, a i vama će biti lakše  dodajući da obavezno provjerite da li je sjedište namenjeno i za korišćenje u avionu.

Pripremite tečnost

Inače postoje pravila o količini tečnosti koja se nosi, ali nošenje mliječne formule, izmuzenog majčinog mlijeka ili soka ne podliježe tim pravilima ukoliko je dijete mlađe od dvije godine, mada je najbolje da to prije putovanja provjerite sa aviokompanijom kojom ćete putovati.

Izbjegnite dosadu pri ukrcavanju

Dobro isplanirajte ukrcavanje – najvjerovatnije će vam dati prednost sa bebom pri ulasku u avion, ali ćete se onda naći u situaciji da morate da sjedite i zabavaljte bebu dok se svi ostali putnici ukrcaju. Ukoliko ne putujete sami već sa partnerom ili nekim drugim, najbolje je da se on ukrca sa ručnim prtljagom, dok vi još malo prošetate sa bebom po terminalu.

Spakujte nešto za zabavu

Ponesite nekoliko omiljenih igračaka, a poželjno je i neku novu, da biste zabavljali bebu tokom ljeta.

Ponesite hranu za bebu

U zavisnosti od toga kog je uzrasta dijete, ponesite mleko ili neke kašice, sve je to uglavnom dozvoljeno da se unese u avion – opet, da biste izbjegli neprijatnosti, najbolje je da provjerite sa aviokompanijom kojom putujete.

Olakšajte bebi pritisak u ušima

Najveći pritisak u ušima putnici aviona osjećaju pri poletanju i slijetanju aviona, a gutanje može da pomogne da se to ublaži. Zato je savjet da isplanirate da bebu hranite upravo kada avion polijeće i slijeće.

Vežite stvari

Sve bebine stvari koje možete, vežite za nešto – igračke, cucle i slično – kako biste izbjegli da se saginjete i skupljate stvari s poda. Svakako ne želite da bebi dajete u ruke igračku koja je završila na podu aviona.

Bebe i putovanje avionom mogu da budu izazovna kombinacija, ali kada sve što možete isplanirate unaprijed i budete pripremljeni, izvjesno je da će let biti prijatniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana