Препознајте их: Особине које одликују даровиту дјецу

GS
Foto: Facebook

Иако многи вјерују да се са таленат добија на рођењу, искуства и наука показују да се је на том дару потребно радити како би се развијао.

За даровиту дјецу се сматра да имају развијене интелектуалне, креативне, умјетничке и лидерске способности. Постоје одређене особине које маме и тате још у раној вази одрастања могу да препознају, а ево којих 10 сигнала показују да одгајате надарено дијете:

1. Напредни развој - Даровита дјеца често пролазе кроз све кључне развојне прекретнице брже од својих вршњака. На примјер, они почињу да говоре раније, а њихов вокабулар убрзо постаје изузетно богат. До двије године (или чак раније), таква дјеца могу изразити прилично сложене мисли и концепте у јасним и сложеним реченицама.

2. Способност да препозна и запамти сценарио који се понавља - Такво дијете види и фиксира у свом уму детаље који обично пролазе поред друге дјеце, посматра и памти за њега кључне информације. Може, на примјер, да примјети да аутобус у исто вријеме пролази поред куће, или да се сјети колико коцкица стане у приколицу играчке камиона.

3. Неукротива радозналост - Надарена дјеца нису заинтересована само за свијет око себе, они су изузетно радознали и желе да примјете како и на који начин све око њих функционише. Они воле да сазнају најситније детаље, па често дјеца са посебним даром постављају родитељима низ питања. То су углавном питања из разних области интересовања, од тога које врсте животиња постоје, до питања како се први хљеб.

4. Омиљена тема за коју сви знају - Даровита дјеца често бирају за себе неку област знања или предмет интересовања за која су посебно заинтересована. Најчешће причају о тој области, желе више о њој да научће и сазнају. На примјер, можда ваш син зна да наброји све називе диносауруса или је посебно заинтересован за моделе и дијелове аутомобила.

5. Радије комуницира са одраслима или са старијом дјецом - Надареној дјеци може да буде тешко да пронађу заједнички језик са вршњацима који имају различите интересовања и нивое способности. Таква дјеца се често досађују у школи када им је наставни план превише лак и воле да разговарају са одраслима или са старијом дјецом. Оваква дјеца могу да покажу и већи ниво зрелости, па су им често теме вршњака досадне.

6. Способност фокусирања и невјероватна одлучност - Изузетно су фокусирани на оно што раде и не одустају док не заврше оно што су наумили. Неће их одвући ни ТВ, ни видео игрице, ни цртани филм - све што би одвукло пажњу другој дјеци, даровите дјеца игноришу све док су фокусирани на оно што им је важно да ураде.

7. Посједује лидерске квалитете - Због своје ране интелектуалне зрелости и природне способности организовања, надарена дјеца често постају лидери међу својим вршњацима. Имају више самопоуздања, могу да контролишу своје понашање и често смишљају најефикасније начине за рјешавање проблема.

8. Рано почињу да читају - Надарена дјеца често уче да читају веома рано, углавном раније од својих вршњака. Уколико им купите књигу која је везана за тему која их посебно интересује, биће у стању да проведе сате читајући је.

9. Оригинално размишљање - Имају посебан начин анализирања ситуације и често приступају проналаску рјешења на јединствен, потпуно неочекиван начин за њихов узраст. Они креативно сагледавају свијет, због тога имају разне идеје у свакој ситуацији и околности.

10. Није савршен - Не заборавите да је чак и супер надарено дијете још увијек дијете: може погријешити, погрешно схватити нешто, понашати се лоше, а с времена на вријеме може изгубити интересовање за одређене области. Такође, ако је успјешан на једном пољу, не мора да значи да ће бити најбољи у свакој области. На примјер, може бити математички геније, али мрзи спорт, или талентован музичар, али не воли да чита.

Без обзира који дар има дијете, важно је на њега не вршити притисак, већ га пустити да се развија и помоћи му да истакне своје способности,а превазиђе слабости. Свако дијете је дар само по себи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана