Prepoznajte ih: Osobine koje odlikuju darovitu djecu

GS
Foto: Facebook

Iako mnogi vjeruju da se sa talenat dobija na rođenju, iskustva i nauka pokazuju da se je na tom daru potrebno raditi kako bi se razvijao.

Za darovitu djecu se smatra da imaju razvijene intelektualne, kreativne, umjetničke i liderske sposobnosti. Postoje određene osobine koje mame i tate još u ranoj vazi odrastanja mogu da prepoznaju, a evo kojih 10 signala pokazuju da odgajate nadareno dijete:

1. Napredni razvoj - Darovita djeca često prolaze kroz sve ključne razvojne prekretnice brže od svojih vršnjaka. Na primjer, oni počinju da govore ranije, a njihov vokabular ubrzo postaje izuzetno bogat. Do dvije godine (ili čak ranije), takva djeca mogu izraziti prilično složene misli i koncepte u jasnim i složenim rečenicama.

2. Sposobnost da prepozna i zapamti scenario koji se ponavlja - Takvo dijete vidi i fiksira u svom umu detalje koji obično prolaze pored druge djece, posmatra i pamti za njega ključne informacije. Može, na primjer, da primjeti da autobus u isto vrijeme prolazi pored kuće, ili da se sjeti koliko kockica stane u prikolicu igračke kamiona.

3. Neukrotiva radoznalost - Nadarena djeca nisu zainteresovana samo za svijet oko sebe, oni su izuzetno radoznali i žele da primjete kako i na koji način sve oko njih funkcioniše. Oni vole da saznaju najsitnije detalje, pa često djeca sa posebnim darom postavljaju roditeljima niz pitanja. To su uglavnom pitanja iz raznih oblasti interesovanja, od toga koje vrste životinja postoje, do pitanja kako se prvi hljeb.

4. Omiljena tema za koju svi znaju - Darovita djeca često biraju za sebe neku oblast znanja ili predmet interesovanja za koja su posebno zainteresovana. Najčešće pričaju o toj oblasti, žele više o njoj da naučće i saznaju. Na primjer, možda vaš sin zna da nabroji sve nazive dinosaurusa ili je posebno zainteresovan za modele i dijelove automobila.

5. Radije komunicira sa odraslima ili sa starijom djecom - Nadarenoj djeci može da bude teško da pronađu zajednički jezik sa vršnjacima koji imaju različite interesovanja i nivoe sposobnosti. Takva djeca se često dosađuju u školi kada im je nastavni plan previše lak i vole da razgovaraju sa odraslima ili sa starijom djecom. Ovakva djeca mogu da pokažu i veći nivo zrelosti, pa su im često teme vršnjaka dosadne.

6. Sposobnost fokusiranja i nevjerovatna odlučnost - Izuzetno su fokusirani na ono što rade i ne odustaju dok ne završe ono što su naumili. Neće ih odvući ni TV, ni video igrice, ni crtani film - sve što bi odvuklo pažnju drugoj djeci, darovite djeca ignorišu sve dok su fokusirani na ono što im je važno da urade.

7. Posjeduje liderske kvalitete - Zbog svoje rane intelektualne zrelosti i prirodne sposobnosti organizovanja, nadarena djeca često postaju lideri među svojim vršnjacima. Imaju više samopouzdanja, mogu da kontrolišu svoje ponašanje i često smišljaju najefikasnije načine za rješavanje problema.

8. Rano počinju da čitaju - Nadarena djeca često uče da čitaju veoma rano, uglavnom ranije od svojih vršnjaka. Ukoliko im kupite knjigu koja je vezana za temu koja ih posebno interesuje, biće u stanju da provede sate čitajući je.

9. Originalno razmišljanje - Imaju poseban način analiziranja situacije i često pristupaju pronalasku rješenja na jedinstven, potpuno neočekivan način za njihov uzrast. Oni kreativno sagledavaju svijet, zbog toga imaju razne ideje u svakoj situaciji i okolnosti.

10. Nije savršen - Ne zaboravite da je čak i super nadareno dijete još uvijek dijete: može pogriješiti, pogrešno shvatiti nešto, ponašati se loše, a s vremena na vrijeme može izgubiti interesovanje za određene oblasti. Takođe, ako je uspješan na jednom polju, ne mora da znači da će biti najbolji u svakoj oblasti. Na primjer, može biti matematički genije, ali mrzi sport, ili talentovan muzičar, ali ne voli da čita.

Bez obzira koji dar ima dijete, važno je na njega ne vršiti pritisak, već ga pustiti da se razvija i pomoći mu da istakne svoje sposobnosti,a prevaziđe slabosti. Svako dijete je dar samo po sebi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana