Пет савјета за родитеље непослушне д‌јеце

GS
Foto: X.com

Родитељство укључује разне изазове, а рјешавање непослушног понашања један је од њих. Важно је да родитељи приступе непослушном понашању с стрпљењем и покушају потицати позитивно понашање.

Умјесто да искључиво кажњавамо негативно понашање, можемо покушати ојачати и наградити позитивно понашање.

Ово је пет лекција које би родитељи могли размотрити у подучавању непослушног д‌јетета.

1. Научите их емпатији

Можемо подстакнути емпатију у свом д‌јетету учећи га да препознаје и доживљава туђе емоције. Нека размисли о могућим посљедицама свога понашања на друге људе. Стицање емпатије може помоћи људима да постану свјеснији својих поступака.

2. Учините их одговорним

Важно је да дијете научи вриједност одговорности. Можемо га учити да сваки његов поступак има позитивне и негативне учинке. Требамо га подстакнути да размотри посљедице свог понашања за себе и друге људе те да прихвати одговорност за своје поступке.

3. Рјешавање проблема

Д‌јетету требамо помоћи да схвати да недостатак вјештина суочавања или фрустрације може бити главни узрок непослушног понашања. Требамо га подстакнути да размисли о другим методама за рјешавање несугласица или препрека.

4. Отворена комуникација и поштовање

Важно је имати љубазну и отворену комуникацију. Кључно је научити дијете важности комуникације у рјешавању спорова и одржавању здравих веза. Наше би дијете требало научити поступати с људима онако како би жељело да се с њиме поступа.

5. Учење самоконтроле

Морамо помоћи своме д‌јетету да научи како контролисати своје емоције и вјежбати самодисциплину, пише Times of India. Дијете можемо научити различитим механизмима суочавања с узнемиреношћу и бијесом, попут дубоког дисања или бројања до десет.

Дакле, родитељи требају бити стрпљиви и подстицати добро понашање. Разумијевање ових лекција помаже стварању снажнијег и повезанијег односа између родитеља и д‌јетета, те подржава позитиван емоционални развој најмлађих чланова породице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана