Pet savjeta za roditelje neposlušne d‌jece

GS
Foto: X.com

Roditeljstvo uključuje razne izazove, a rješavanje neposlušnog ponašanja jedan je od njih. Važno je da roditelji pristupe neposlušnom ponašanju s strpljenjem i pokušaju poticati pozitivno ponašanje.

Umjesto da isključivo kažnjavamo negativno ponašanje, možemo pokušati ojačati i nagraditi pozitivno ponašanje.

Ovo je pet lekcija koje bi roditelji mogli razmotriti u podučavanju neposlušnog d‌jeteta.

1. Naučite ih empatiji

Možemo podstaknuti empatiju u svom d‌jetetu učeći ga da prepoznaje i doživljava tuđe emocije. Neka razmisli o mogućim posljedicama svoga ponašanja na druge ljude. Sticanje empatije može pomoći ljudima da postanu svjesniji svojih postupaka.

2. Učinite ih odgovornim

Važno je da dijete nauči vrijednost odgovornosti. Možemo ga učiti da svaki njegov postupak ima pozitivne i negativne učinke. Trebamo ga podstaknuti da razmotri posljedice svog ponašanja za sebe i druge ljude te da prihvati odgovornost za svoje postupke.

3. Rješavanje problema

D‌jetetu trebamo pomoći da shvati da nedostatak vještina suočavanja ili frustracije može biti glavni uzrok neposlušnog ponašanja. Trebamo ga podstaknuti da razmisli o drugim metodama za rješavanje nesuglasica ili prepreka.

4. Otvorena komunikacija i poštovanje

Važno je imati ljubaznu i otvorenu komunikaciju. Ključno je naučiti dijete važnosti komunikacije u rješavanju sporova i održavanju zdravih veza. Naše bi dijete trebalo naučiti postupati s ljudima onako kako bi željelo da se s njime postupa.

5. Učenje samokontrole

Moramo pomoći svome d‌jetetu da nauči kako kontrolisati svoje emocije i vježbati samodisciplinu, piše Times of India. Dijete možemo naučiti različitim mehanizmima suočavanja s uznemirenošću i bijesom, poput dubokog disanja ili brojanja do deset.

Dakle, roditelji trebaju biti strpljivi i podsticati dobro ponašanje. Razumijevanje ovih lekcija pomaže stvaranju snažnijeg i povezanijeg odnosa između roditelja i d‌jeteta, te podržava pozitivan emocionalni razvoj najmlađih članova porodice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana