Ово је предност за људе са плавим очима

GS
Foto: Facebook

Особе са плавим очима, можда, имају еволуцијску предност за бољи вид при слабом свјетлу, појашњавају истраживачи, откривајући "замршени плес" између еволуционе генетике и прилагођавања.

У свијету у којем обилује разноликост, плаве очи истичу се као посебна особина.

Док се глобално само једна од десет особа може похвалити том упечатљивом нијансом боје очију, у одређеним европским популацијама број плавооких нагло расте.Плаве шаренице очију занимале су науку годинама. Научници из Велике Британије сада сугеришу да плавооки појединци могу имати малу предност у условима слабог освјетљења.

Истраживачи са Универзитета у Ливерпулу спровели су прелиминарно истраживање. Актери су били подвргнути кратком очном тесту при смањеном нивооу свјетла.

Експеримент је показао да особе са плавим очима могу да разазнају натписе на зиду у знатно слабијим условима освјетљења, у поређењу са особама са смеђим очима.

То откриће подржава теорију да је губитак пигментације шаренице повољан у одређеним популацијама, како би се побољшао вид у окружењима са слабим освјетљењем.

Боја наших очију одређена је присутношћу и распод‌јелом протеина попут меланина у шареници. Виши нивои меланина потамњују очи, док смањена пигментација доводи до плаве боје - преноси "Сајенс алерт". 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана