Ovo je prednost za ljude sa plavim očima

GS
Foto: Facebook

Osobe sa plavim očima, možda, imaju evolucijsku prednost za bolji vid pri slabom svjetlu, pojašnjavaju istraživači, otkrivajući "zamršeni ples" između evolucione genetike i prilagođavanja.

U svijetu u kojem obiluje raznolikost, plave oči ističu se kao posebna osobina.

Dok se globalno samo jedna od deset osoba može pohvaliti tom upečatljivom nijansom boje očiju, u određenim evropskim populacijama broj plavookih naglo raste.Plave šarenice očiju zanimale su nauku godinama. Naučnici iz Velike Britanije sada sugerišu da plavooki pojedinci mogu imati malu prednost u uslovima slabog osvjetljenja.

Istraživači sa Univerziteta u Liverpulu sproveli su preliminarno istraživanje. Akteri su bili podvrgnuti kratkom očnom testu pri smanjenom nivoou svjetla.

Eksperiment je pokazao da osobe sa plavim očima mogu da razaznaju natpise na zidu u znatno slabijim uslovima osvjetljenja, u poređenju sa osobama sa smeđim očima.

To otkriće podržava teoriju da je gubitak pigmentacije šarenice povoljan u određenim populacijama, kako bi se poboljšao vid u okruženjima sa slabim osvjetljenjem.

Boja naših očiju određena je prisutnošću i raspod‌jelom proteina poput melanina u šarenici. Viši nivoi melanina potamnjuju oči, dok smanjena pigmentacija dovodi do plave boje - prenosi "Sajens alert". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana