Ово је најгора ствар коју можете да урадите на Велики петак

ГС
Ово је најгора ствар коју можете да урадите на Велики петак

Припреме за највећи хришћански празник Васкрс одвијају се током најтужнијих дана у години - Страсној или Страдалној седмици која својим именом симболизује страдања и муке Исуса Христа.

Међутим, мноштво обичаја и чињеница да многи практикују само неке од њих као што је фарбање јаја, доводи и до тога да православци који нису активни хришћани направе и велике грешке, а без зле намјере.

Једна од грешака која се све чешће дешава откако се разне честитке шаљу мобилним телефонима јесте и да се – честита Велики петак! Ово људи чине несмотрено, али и без имало удубљивања у поруку коју заправо шаљу.

По хришћанском вјеровању, Велики петак је дан када је Исус Христ разапет на крсту на Голготи. То је дан велике жалости и обиљежава се строгим постом. Према традицији тог дана се не раде послови у пољу и у кући и овај је празник обиљежен црвеним словом. 

Традиција је да се на Велики петак сви уздрже од било каквог весеља и прослава, а они који хришћански обиљежавају Велики петак на тај дан не гледају телевизор и не слушају музику.

Једино што се на Велики петак ради је фарбање јаја, а од хране се треба уздржавати или јести само ону припремљену на води, преноси Лепа и Срећна.

Честитке се шаљу тек на Васкрс.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана