Ова позната дама је унука чувеног Меше Селимовића

GS
Ова позната дама је унука чувеног Меше Селимовића

Хана Селимовић је својим талентом, шармом и посвећеношћу брзо освојила српску и регионалну културну сцену.

Хана Селимовић, српска глумица и унука чувеног писца Меше Селимовића, показала је да ивер не пада далеко од кладе, те је од деде наслиједила љубав према умјентости, али и чврст став. Наиме, публика је посебно запазила у серији "Беса", а њена љубавна прича са талентованим редитељем Игором Вуком Торбицом, који је трагично преминуо, постала је синоним са искрене емоције.

Хана Селимовић рођена је у Београду, у породици са значајним културним наслеђем. Њен отац, Бојан Селимовић, био је угледни новинар, али је Хана рано остала и без њега. Никада није упознала свог деду, славног писца Мешу Селимовића, мада га данас највише чува од зуба времена.

„Моје презиме ме обавезује да се понашам достојанствено и у складу са очекивањима. Меша Селимовић је мој деда-стриц, а све што је написао, написао је из дубоке потребе. Добио је многа књижевна признања. Цела породица не може живети на његовом раду. Ја то никада нисам чинила, нити истицала. Надам се да нећу морати поново одговарати на исто питање,“ рекла је.

Одмалена, највећа подршка су јој били мајка и брат, те када је одлучила да ће њен животни позив бити глума, дали су јој ветар у леђа. Своје прве кораке на путу ка циљу направила је у школи глуме Мике Алексића.

Завршила је Филолошку гимназију у Београду, а потом конкурисала на Факултету драмских уметности, који није успела да упише. После два покушаја, одустала је, а затим уписала Академију уметности београдског Алфа универзитета. Дипломирала је 2009. године у класи професора Небојше Дугалића.

Касније је постала Дугалићева асистенткиња на одсјеку за глуму на истом факултету. После завршетка студија, Хана је играла у неколико филмова, али се остварила најпре као позоришна глумица, освојивши велики број награда до своје 30. године.

За њу се каже да може одиграти сваку улогу и сваку представи на иновативан начин, те да је њен таленат изузетан.

Једна од њених најзапаженијих улога била је у представи „Отац на службеном путу“. Играла је кључну улогу заједно са Властимиром Ðузом Стојиљковићем, за коју је добила похвале критике и публике, као и четири престижна признања.

Добила је награду „Ружица Сокић“ као најбоља млада глумица, изабрана већином гласова више од 20 угледних личности из свијета театра и филма. Приликом примања награде, Хана је изјавила:

„Глумачки посао је тежак јер само себе имате, и само о себе се саплићете. И самом сте себи велика препрека коју морате стално превазилазити. Лепи дани у овом послу су ретки. Хвала вам што сте сви заједно учинили да и овај дан буде такав.“

Хана је одбила да прихвати награду „Петар Банићевић“ коју додељује Народно позориште у Београду, уз образложење да јој позориште није омогућило да постане стална чланица ансамбла те куће и одрекла се свог дјела признања.

Прва љубав са трагичним крајем

Хана је позната по томе што чува своју приватност далеко од очију јавности. Ипак, њена веза са Игором Вуком Торбицом, трајала је пет година, и важи за једну од најљепших и најтужнијих љубавних прича.

Игор је због Хане често боравио у Београду, иако је дјетињство провео у Ровињу и Пули. Вук Торбица извршио је самоубиство у 33. години у јуну 2020. у Ровињу. Оставио је два опроштајна писма, дугогодишњој дјевојци, глумици Хани Селимовић и својој професорци Алиси Стојановић.

„У мом срцу је толико пуно љубави за човека који ми је пружио најлепше тренутке мог живота да желим да ту љубав поделим са светом. И пустим светло и живот да однесу победу над бесмислом овог времена. Игор је био и остаће мој светионик. Ка њему идем, заувек. Такви људи су ретки, њих треба само волети“, рекла је тада Хана и до данас чува сећање на њега.

Недавно је објављено да ће играти главну улогу у филму о познатој новинарки Дади Вујасиновић, чија смрт никад није разјашњена, преноси Стил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана