Ova poznata dama je unuka čuvenog Meše Selimovića

GS
Ova poznata dama je unuka čuvenog Meše Selimovića

Hana Selimović je svojim talentom, šarmom i posvećenošću brzo osvojila srpsku i regionalnu kulturnu scenu.

Hana Selimović, srpska glumica i unuka čuvenog pisca Meše Selimovića, pokazala je da iver ne pada daleko od klade, te je od dede naslijedila ljubav prema umjentosti, ali i čvrst stav. Naime, publika je posebno zapazila u seriji "Besa", a njena ljubavna priča sa talentovanim rediteljem Igorom Vukom Torbicom, koji je tragično preminuo, postala je sinonim sa iskrene emocije.

Hana Selimović rođena je u Beogradu, u porodici sa značajnim kulturnim nasleđem. Njen otac, Bojan Selimović, bio je ugledni novinar, ali je Hana rano ostala i bez njega. Nikada nije upoznala svog dedu, slavnog pisca Mešu Selimovića, mada ga danas najviše čuva od zuba vremena.

„Moje prezime me obavezuje da se ponašam dostojanstveno i u skladu sa očekivanjima. Meša Selimović je moj deda-stric, a sve što je napisao, napisao je iz duboke potrebe. Dobio je mnoga književna priznanja. Cela porodica ne može živeti na njegovom radu. Ja to nikada nisam činila, niti isticala. Nadam se da neću morati ponovo odgovarati na isto pitanje,“ rekla je.

Odmalena, najveća podrška su joj bili majka i brat, te kada je odlučila da će njen životni poziv biti gluma, dali su joj vetar u leđa. Svoje prve korake na putu ka cilju napravila je u školi glume Mike Aleksića.

Završila je Filološku gimnaziju u Beogradu, a potom konkurisala na Fakultetu dramskih umetnosti, koji nije uspela da upiše. Posle dva pokušaja, odustala je, a zatim upisala Akademiju umetnosti beogradskog Alfa univerziteta. Diplomirala je 2009. godine u klasi profesora Nebojše Dugalića.

Kasnije je postala Dugalićeva asistentkinja na odsjeku za glumu na istom fakultetu. Posle završetka studija, Hana je igrala u nekoliko filmova, ali se ostvarila najpre kao pozorišna glumica, osvojivši veliki broj nagrada do svoje 30. godine.

Za nju se kaže da može odigrati svaku ulogu i svaku predstavi na inovativan način, te da je njen talenat izuzetan.

Jedna od njenih najzapaženijih uloga bila je u predstavi „Otac na službenom putu“. Igrala je ključnu ulogu zajedno sa Vlastimirom Ðuzom Stojiljkovićem, za koju je dobila pohvale kritike i publike, kao i četiri prestižna priznanja.

Dobila je nagradu „Ružica Sokić“ kao najbolja mlada glumica, izabrana većinom glasova više od 20 uglednih ličnosti iz svijeta teatra i filma. Prilikom primanja nagrade, Hana je izjavila:

„Glumački posao je težak jer samo sebe imate, i samo o sebe se saplićete. I samom ste sebi velika prepreka koju morate stalno prevazilaziti. Lepi dani u ovom poslu su retki. Hvala vam što ste svi zajedno učinili da i ovaj dan bude takav.“

Hana je odbila da prihvati nagradu „Petar Banićević“ koju dodeljuje Narodno pozorište u Beogradu, uz obrazloženje da joj pozorište nije omogućilo da postane stalna članica ansambla te kuće i odrekla se svog djela priznanja.

Prva ljubav sa tragičnim krajem

Hana je poznata po tome što čuva svoju privatnost daleko od očiju javnosti. Ipak, njena veza sa Igorom Vukom Torbicom, trajala je pet godina, i važi za jednu od najljepših i najtužnijih ljubavnih priča.

Igor je zbog Hane često boravio u Beogradu, iako je djetinjstvo proveo u Rovinju i Puli. Vuk Torbica izvršio je samoubistvo u 33. godini u junu 2020. u Rovinju. Ostavio je dva oproštajna pisma, dugogodišnjoj djevojci, glumici Hani Selimović i svojoj profesorci Alisi Stojanović.

„U mom srcu je toliko puno ljubavi za čoveka koji mi je pružio najlepše trenutke mog života da želim da tu ljubav podelim sa svetom. I pustim svetlo i život da odnesu pobedu nad besmislom ovog vremena. Igor je bio i ostaće moj svetionik. Ka njemu idem, zauvek. Takvi ljudi su retki, njih treba samo voleti“, rekla je tada Hana i do danas čuva sećanje na njega.

Nedavno je objavljeno da će igrati glavnu ulogu u filmu o poznatoj novinarki Dadi Vujasinović, čija smrt nikad nije razjašnjena, prenosi Stil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana