Данас се обавезно овако помолите: Вјерује се да доноси добро здавље и испуњава жеље

ГС
Данас се обавезно овако помолите: Вјерује се да доноси добро здавље и испуњава жеље

Према вјеровањима наших предака, Свети Никола својим моћима помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Прозвали су га Чудотворцем, а многи истичу да је свето миро које непрестано избија из његових моштију многима олакшало невоље.

Свети Никола је био епископ Мире Ликијске у Малој Азији у тадашњем Римском царству, а данас у Турској. Живио је у 4. вијеку у граду Мира.

Византијска војска је 26. августа 1071. године поражена од Турака Селџука тако да је Византија привремено изгубила контролу над великим дијелом Мале Азије. Ово подручје враћено је тек за вријеме владавине Алексија И Комнина, али је и даље остало под нападима Турака
Хришћани вјерују да се у овој пометњи свети Никола у једном чудесном сну јавио неком часном свештенику из Барија и наредио да му се мошти пренесу у Бари (Италија) који је у то вријеме био православни град и под православним патријархом.

Мошти су у Бари стигле 9. маја 1087. године. Према неким изворима, мошти су украли таљански пирати и пренијели их у Бари, гдjе се данас налазе. У сваком случају, у Барију их вјерници са Истока и Запада поштују све до дана данашњег.

Овај догађај се у српском народу обиљежава као преслава Светог Николе, а празник се зове Љетњи или Млади Свети Никола.

Обичаји и вјеровања

Овај светитељ - милостив, мудар и неустрашив свештеник, провео је свој вијек у служби Бога. За живота су га већ сматрали светитељем и призивали у помоћ коју је несебично пружао, а вјеровање да он може да помогне и излијечи сваку бољку, одржало се све до данас.

Вјерници искрено верују у његова чуда, па се и данас широм свијета моле овом светитељу кад се нађу у невољи или болести. Приликом преноса његових светих моштију, десила су се многа чуда. Исцијелили су се болесни, хроми и слијепи, глуви…
Према предању, сматра да је свети Никола повратио вид Стефану Дечанском, па је овај српски краљ храм у коме су похрањене мошти Светог Николе окитио сребром и слао богате прилоге за његово опремање.

На овај дан, према традицији, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове.

У неким крајевима одржао се и обичај даривања дјеце на данашњи празник јер је Свети Никола и њихов заштитник. Зато, ако су вам малишани били добри, обрадујте их неком ситницом - њих ћете обрадовати, вама ће бити лијепо, а и народ каже - ваља се.

Иако важи за свеца који испуњава жеље, све замисли везане за новац и материјално богатство никада не остварује, преноси Курир Стил.

Молитва за здравље и душевни мир

"О, свесвети Николаје, прекрасни угодниче Господњи, наш усрдни заступниче, и свуда у невољама брзи помоћниче, помози мени грешном и утученом у овом садашњем животу, умоли Господа Бога да ми опрости све гријехе моје које од младости своје починих у цијелом животу мом, дијелом, рјечју, мишљу и свим чулима својим, и при исходу душе моје помози мени кукавном, умоли Господа Бога, Саздатеља свих твари, да ме избави ваздушних митарстава и вечних мука, како бих свагда прослављао Оца и Сина и Светога Духа, и твоје милостиво посредовање, сада и увијек и кроза све вијекове." Амин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана