Danas se obavezno ovako pomolite: Vjeruje se da donosi dobro zdavlje i ispunjava želje

GS
Danas se obavezno ovako pomolite: Vjeruje se da donosi dobro zdavlje i ispunjava želje

Prema vjerovanjima naših predaka, Sveti Nikola svojim moćima pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Prozvali su ga Čudotvorcem, a mnogi ističu da je sveto miro koje neprestano izbija iz njegovih moštiju mnogima olakšalo nevolje.

Sveti Nikola je bio episkop Mire Likijske u Maloj Aziji u tadašnjem Rimskom carstvu, a danas u Turskoj. Živio je u 4. vijeku u gradu Mira.

Vizantijska vojska je 26. avgusta 1071. godine poražena od Turaka Seldžuka tako da je Vizantija privremeno izgubila kontrolu nad velikim dijelom Male Azije. Ovo područje vraćeno je tek za vrijeme vladavine Aleksija I Komnina, ali je i dalje ostalo pod napadima Turaka
Hrišćani vjeruju da se u ovoj pometnji sveti Nikola u jednom čudesnom snu javio nekom časnom svešteniku iz Barija i naredio da mu se mošti prenesu u Bari (Italija) koji je u to vrijeme bio pravoslavni grad i pod pravoslavnim patrijarhom.

Mošti su u Bari stigle 9. maja 1087. godine. Prema nekim izvorima, mošti su ukrali taljanski pirati i prenijeli ih u Bari, gdje se danas nalaze. U svakom slučaju, u Bariju ih vjernici sa Istoka i Zapada poštuju sve do dana današnjeg.

Ovaj događaj se u srpskom narodu obilježava kao preslava Svetog Nikole, a praznik se zove Ljetnji ili Mladi Sveti Nikola.

Običaji i vjerovanja

Ovaj svetitelj - milostiv, mudar i neustrašiv sveštenik, proveo je svoj vijek u službi Boga. Za života su ga već smatrali svetiteljem i prizivali u pomoć koju je nesebično pružao, a vjerovanje da on može da pomogne i izliječi svaku boljku, održalo se sve do danas.

Vjernici iskreno veruju u njegova čuda, pa se i danas širom svijeta mole ovom svetitelju kad se nađu u nevolji ili bolesti. Prilikom prenosa njegovih svetih moštiju, desila su se mnoga čuda. Iscijelili su se bolesni, hromi i slijepi, gluvi…
Prema predanju, smatra da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom, pa je ovaj srpski kralj hram u kome su pohranjene mošti Svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovo opremanje.

Na ovaj dan, prema tradiciji, nikako ne valja prati veš, čistiti kuću i raditi bilo kakve kućne poslove.

U nekim krajevima održao se i običaj darivanja djece na današnji praznik jer je Sveti Nikola i njihov zaštitnik. Zato, ako su vam mališani bili dobri, obradujte ih nekom sitnicom - njih ćete obradovati, vama će biti lijepo, a i narod kaže - valja se.

Iako važi za sveca koji ispunjava želje, sve zamisli vezane za novac i materijalno bogatstvo nikada ne ostvaruje, prenosi Kurir Stil.

Molitva za zdravlje i duševni mir

"O, svesveti Nikolaje, prekrasni ugodniče Gospodnji, naš usrdni zastupniče, i svuda u nevoljama brzi pomoćniče, pomozi meni grešnom i utučenom u ovom sadašnjem životu, umoli Gospoda Boga da mi oprosti sve grijehe moje koje od mladosti svoje počinih u cijelom životu mom, dijelom, rječju, mišlju i svim čulima svojim, i pri ishodu duše moje pomozi meni kukavnom, umoli Gospoda Boga, Sazdatelja svih tvari, da me izbavi vazdušnih mitarstava i večnih muka, kako bih svagda proslavljao Oca i Sina i Svetoga Duha, i tvoje milostivo posredovanje, sada i uvijek i kroza sve vijekove." Amin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana