Људи се "њуше" и тако откривају /не/пријатеље

Срна
Foto: Илустрација

РЕХОВОТ- Не њуше се само животиње /као што то раде пси/, већ и људи, наводе изреалски научници.

Људи користе чуло мириса за много више тога од самог откривања ароме парфема, хране, непријатних мириса, показује нова израелска студија.

Већ је познато да неки сисари, попут паса, њуше једни друге како би одлучили ко им је пријатељ или непријатељ.

Израелски научници открили су и да људи раде исто, иако на прикривеном и подсвјесном нивоу.

Миришући одјећу са уређајем "електрични нос" /еНосе/, стручњаци су открили да је вјероватније да ће се људи који слично миришу спријатељити једни са другима него кад то није случај.

Ови нови резултати истраживања сугеришу да чуло мириса може играти већу улогу у људским друштвеним интеракцијама него што се прије мислило.

Ново истраживање спровели су стручњаци Института за науку "Вајсман" у израелском граду Реховоту, а објављено је у научном часопису "Сајенс адвенсис".

"Будући да људи траже пријатеље који су слични њима, претпоставили смо да људи могу осјетити мирис себе и других како би подсвјесно процијенили сличност мириса тијела, што заузврат може промовисати пријатељство. Потпуни странци могу нас почети занимати на прво њушење, а не само на први поглед", објашњавају аутори студије.

Већ је познато да људи имају тенденцију да се спријатеље са другима који су слични њима по изгледу, поријеклу, вриједностима, па чак и у мјерама као што је мождана активност.

Зато су израелски научници претпоставили да људи користе свој нос у друштву баш као и други копнени сисари, али на прикривен, а не отворен начин.

Израелски стручњаци тврде да људи подсвјесно миришу себе и друге, спроводе поређења која су "сублиминална" /испод прага свијести/ и онда се приближавају онима са сличним мирисом.

Како би то доказали, истраживачи су у студију укључили парове "клик пријатеља", односно оних особа које су нагло формирале пријатељство, односно "кликнуле".

Истраживачи су прикупили узорке тјелесних мириса од "клик пријатеља" и спровели два експеримента како би упоредили узорке са оним прикупљеним од насумичних парова и појединаца.

У првом дијелу експеримената користили су "електрични нос", који је процјењивао "хемијске потписе" мириса сваког пара на њиховим мајицама.

Њихов "електрични нос" био је опремљен са 10 сензора металних оксида, сваки обложен различитим материјалом за откривање одређених хемикалија.

У другом експерименту, замолили су друге волонтере да помиришу двије групе узорака тјелесних мириса како би процијенили сличности мјерене људском перцепцијом.

У обје врсте експеримената, откривено је да такозвани "клик пријатељи" знатно више слично миришу него појединци у насумичним паровима.

Научници након експеримената вјерују да мирис тијела садржи информације које могу предвидјети квалитет друштвених интеракција између особа које се не познају, односно показују да ли могу постати пријатељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана