Ево како одговорити када вас питају зашто постите

Г.С.
Foto: Скриншот

Отац Рафаило Бољевић је дао једноставан али моћан одговор на питање „Зашто постиш? "

"Ушли смо у пету недељу Васкршњег поста. Ова недеља се зове Глува јер је време да се ћути и слуша. Вероватно с свих страна добијате питање „Зашто постите?“ Ево како да одговорите на то „шкакљиво“ питање:

„А зашто постиш? Замислите то питање, што постиш!? Таквог човека треба „летвом клепити по глави“, браћо и сестре. Таква дрскост! Што постим?

А све умире, све је помрло. Погледај болести, погледај лудило, погледај наркомана, погледај секташа, погледај магије и црне и беле, и жуте, и црвене." рекао је отац Рафаило.

"Погледај детету у собу, заинтересуј се мало, кад си му улазио у собу? Погледај шта гледа, погледај шта пуши, погледај шта уноси у вену, погледај са ким се дружи, погледај телевизију, прочитај штампу. И још ме питаш зашто постим?

Постим јер нећу да се мирим са тим, нећу да се мирим са трском коју ветар повија. Нећу у царске хаљине и меке хаљине, нећу у царске дворове, испуњене живим лешевима и демонским плесовима.

Хоћу на позив Светога Јована да се одазовем. Хоћу и ја са њим, за њим да дочекам Цара Славе, Цара Небеског… Хоћу и ја да примим вечни живот.

Живот без васкрслог господа је брука и срамота, браћо и сестре. То је плес са мртвима, то је долина смрти.“

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана