Evo kako odgovoriti kada vas pitaju zašto postite

G.S.
Foto: Skrinšot

Otac Rafailo Boljević je dao jednostavan ali moćan odgovor na pitanje „Zašto postiš? "

"Ušli smo u petu nedelju Vaskršnjeg posta. Ova nedelja se zove Gluva jer je vreme da se ćuti i sluša. Verovatno s svih strana dobijate pitanje „Zašto postite?“ Evo kako da odgovorite na to „škakljivo“ pitanje:

„A zašto postiš? Zamislite to pitanje, što postiš!? Takvog čoveka treba „letvom klepiti po glavi“, braćo i sestre. Takva drskost! Što postim?

A sve umire, sve je pomrlo. Pogledaj bolesti, pogledaj ludilo, pogledaj narkomana, pogledaj sektaša, pogledaj magije i crne i bele, i žute, i crvene." rekao je otac Rafailo.

"Pogledaj detetu u sobu, zainteresuj se malo, kad si mu ulazio u sobu? Pogledaj šta gleda, pogledaj šta puši, pogledaj šta unosi u venu, pogledaj sa kim se druži, pogledaj televiziju, pročitaj štampu. I još me pitaš zašto postim?

Postim jer neću da se mirim sa tim, neću da se mirim sa trskom koju vetar povija. Neću u carske haljine i meke haljine, neću u carske dvorove, ispunjene živim leševima i demonskim plesovima.

Hoću na poziv Svetoga Jovana da se odazovem. Hoću i ja sa njim, za njim da dočekam Cara Slave, Cara Nebeskog… Hoću i ja da primim večni život.

Život bez vaskrslog gospoda je bruka i sramota, braćo i sestre. To je ples sa mrtvima, to je dolina smrti.“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana