Јунг је тврдио да само мајка може да упропасти мушко дијете: Постаће мушкарац под једним условом

ГС
Јунг је тврдио да само мајка може да упропасти мушко дијете: Постаће мушкарац под једним условом

Психологија мушког дјетета према Јунгу је једноставна: “Ако мајка не осјећа емоционалну повезаност са мужем, она то тражи у сину”.

Психолози често наводе како је одгојити мушко дијете најтежи процес. Међутим, у данашњем свијету тешко је извести на прави пут и мушко и женско дијете – подједнако.

Само мајка може уништити мушко дијете, тврдио је чувени психолог Карл Јунг.

Што се тиче васпитања мушке деце, Карл Јунг је сматрао да васпитање које не одговара правилном развоју дјетета може довести до формирања такозваног комплекса “мушкарац-дијете”. На пример, ако отац мајци не пружа емоционалну подршку и пажњу, она их може почети тражити у дјетету, стварајући тако дубљу везу него што је потребно.

Дакле, мајка може постати превише брижна и својом пажњом “загушити” сина, вежући га за себе и онемогућавајући да се он ријеши осјећања зависности од ње. Као дијете тако компулзивне мајке, једноставно не можете да живите сами. Стално ће исправљати све ваше грешке и доносити све важне животне одлуке за вас све док јој то допуштате.

Књига Модерна Јунгова Клиничка пракса каже:

“И ево човека који стоји испред вас, живи у прошлости и покушава да побегне из овог хладног и суровог света, који не може да разуме. Његова мајка је често поред њега, не показујући ни најмању забринутост због чињенице да је њен син требало да одрасте као мушкарац, и не чини ништа да му помогне да одрасте и заснује своју породицу.

Свjедок сте неке врсте завjере између мајке и сина и видите како њих двоје помажу једни другима да преваре стварни живот.

Он чини само низ малих покушаја да се ослободи, јер су његова иницијатива и издржљивост парализовани тајним сjећањем да се мир и срећа могу добити само од мајке…

То намеће одређене захтjеве човjековој мушкости, његовој ревности и, изнад свега, његова храброст и одлучност да све стави на коцку. Да би то урадио, биће му потребна подршка издајничког Ероса, који је у стању да заборави мајку и преживи прекид с првом љубављу свог живота”.

Та мисао је врло дубока и некима се њено постојање може учинити нереалним, али поента је у томе да мајке које подижу, издржавану дjецу све то раде свjесно, признале то или не.

Њихови синови нису у стању да пронађу праву срећу изван мајчиног крила, јер их мајке ометају на сваки могући начин. Сам мајчин комплекс, када се детаљно испита, прилично је шокантан.

Неки мушкарци заиста нису у стању да постигну психолошку зрелост због недостатка оца и онога што им је потребно од њега. Али за успjешан и самосталан живот такви мушкарци треба да се риjеше зависности коју њихова мајка осjећа према њима, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана