Jung je tvrdio da samo majka može da upropasti muško dijete: Postaće muškarac pod jednim uslovom

GS
Jung je tvrdio da samo majka može da upropasti muško dijete: Postaće muškarac pod jednim uslovom

Psihologija muškog djeteta prema Jungu je jednostavna: “Ako majka ne osjeća emocionalnu povezanost sa mužem, ona to traži u sinu”.

Psiholozi često navode kako je odgojiti muško dijete najteži proces. Međutim, u današnjem svijetu teško je izvesti na pravi put i muško i žensko dijete – podjednako.

Samo majka može uništiti muško dijete, tvrdio je čuveni psiholog Karl Jung.

Što se tiče vaspitanja muške dece, Karl Jung je smatrao da vaspitanje koje ne odgovara pravilnom razvoju djeteta može dovesti do formiranja takozvanog kompleksa “muškarac-dijete”. Na primer, ako otac majci ne pruža emocionalnu podršku i pažnju, ona ih može početi tražiti u djetetu, stvarajući tako dublju vezu nego što je potrebno.

Dakle, majka može postati previše brižna i svojom pažnjom “zagušiti” sina, vežući ga za sebe i onemogućavajući da se on riješi osjećanja zavisnosti od nje. Kao dijete tako kompulzivne majke, jednostavno ne možete da živite sami. Stalno će ispravljati sve vaše greške i donositi sve važne životne odluke za vas sve dok joj to dopuštate.

Knjiga Moderna Jungova Klinička praksa kaže:

“I evo čoveka koji stoji ispred vas, živi u prošlosti i pokušava da pobegne iz ovog hladnog i surovog sveta, koji ne može da razume. Njegova majka je često pored njega, ne pokazujući ni najmanju zabrinutost zbog činjenice da je njen sin trebalo da odraste kao muškarac, i ne čini ništa da mu pomogne da odraste i zasnuje svoju porodicu.

Svjedok ste neke vrste zavjere između majke i sina i vidite kako njih dvoje pomažu jedni drugima da prevare stvarni život.

On čini samo niz malih pokušaja da se oslobodi, jer su njegova inicijativa i izdržljivost paralizovani tajnim sjećanjem da se mir i sreća mogu dobiti samo od majke…

To nameće određene zahtjeve čovjekovoj muškosti, njegovoj revnosti i, iznad svega, njegova hrabrost i odlučnost da sve stavi na kocku. Da bi to uradio, biće mu potrebna podrška izdajničkog Erosa, koji je u stanju da zaboravi majku i preživi prekid s prvom ljubavlju svog života”.

Ta misao je vrlo duboka i nekima se njeno postojanje može učiniti nerealnim, ali poenta je u tome da majke koje podižu, izdržavanu djecu sve to rade svjesno, priznale to ili ne.

Njihovi sinovi nisu u stanju da pronađu pravu sreću izvan majčinog krila, jer ih majke ometaju na svaki mogući način. Sam majčin kompleks, kada se detaljno ispita, prilično je šokantan.

Neki muškarci zaista nisu u stanju da postignu psihološku zrelost zbog nedostatka oca i onoga što im je potrebno od njega. Ali za uspješan i samostalan život takvi muškarci treba da se riješe zavisnosti koju njihova majka osjeća prema njima, prenosi Krstarica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana