Глумица открила тајну о Титанику и све разочарала: Ова жена се најсрамније спасла смрти, а умјесто казне, живјела је бајку

ГС
Foto: Агенције

Кејт Винслет прославила се култном улогом у легендарном филму "Титаник", а послије 20 година открила је истину о најромантичнијој сцени.

Наиме, имала је само 22 године када је добила главну ролу у остварењу награђеном са, чак, 11 Оскрара. Њена популарност експлодирала је послије премијере, а Роуз и Блек, ког је тумачио Леонардо Дикаприо, су постали омиљени пар.

Сцена када гдје се претварају да лете, а потом и љубе на прамцу брода, док посматрају залазак сунца постала је једна од омиљених у сторији свјетске кинематографије, а риђокоса глумица је први пут за "Ванитy Фаир" открила како је настала и бројне фанове, чини се, разочарала.

- Цијела сцена ми буди успомене на нелагодност. Погледам то и видим колико нисам могла да дишем у том проклетом корзету - рекла је Кејт и разбила све мисли о романтици.

Ово нас је инспирисало и да се подсјетимо приче о жени која се на најсрамнији начин спасла са Титаника. Када се несрећа десила, била је спремна на све, само да напусти брод. Штавише, послије ове огромне трагедије се, чак и обогатила.

Луси Даф Гордон која је искористила један од малобројних спасилачких бродова да се спусти у океан и спасе се сигурне смрти.

Рођена је 1863. године у Лондону. Њен први брак, склопљен када је имала само 18 година, није дуго потрајао и Луси је ускоро, да би издржавала себе и своју ћерку Есме, била принуђена да почне да ради као кројачица.

Изгледа да је млада самохрана мајка била веома талентована јер је бизнис брзо растао па је њен салон ускоро постао познат једноставно као "Код Лусил". Даф Гордон је дизајнирала удобну, али модерну одећу, као и доњи веш и неглиже прилично слободан за оно вријеме.

Луси је имала добар смисао за посао. Била је прва особа која је користила познате личности у циљу рекламирања своје одјеће, а није се либила ни да у сврку промоције употреби сексипил као оружје, па су неки њени комплети носили називе као "Климакс" или "Башта љубави".

Њен салон је постао мјесто гдје припадници из високих друштвених кругова могу да купују у миру и тишини док им је загарантована потпуна приватност. Судбоносни сусрет Сер Космо Даф Гордон био је бизнисмен и земљопосједник који је Луси први пут упознао Луси као инвеститор у њеној компанији. Није много прошло прије него што се пар вјенчао 1900. године. Након тога, Лусин бизнис је само наставио да расте и ускоро се појављивала у модним часописима широм свијета.

Даф Гордонови су отворили модну кућу у Њујорку и Чикагу 1909. као и у Паризу 1911. године. Луси је дизајнирала одјећу за неке од највећих звијезда Холивуда оног времена.

Пар је резервисао карте за Титаник зато што је Луси хитно морала да ријеши проблем настао у продавници у Њујорку. Забиљежено је да је дизајнерка имала сумње у погледу безбједности брода јер није жељела да путује новим, нетестираним пловилом, али је на крају брзина коју је Титаник нудио превладала. У ноћи када је брод потонуо, Луси је осјетила удар о ледени брег и отишла је у супругове одаје да га пробуди. Касније је описала тренутак судара "као кад се људи куглају и кугла погоди поређане кегле".

И Луси и Космо, као и њихова слушкиња Лаура су преживјели потонуће Титаника. Били су укрцани у први чамац за спашавање који је спуштен у воде Атлантика. Иако је у чамци било мјеста за 40 особа он је поринут са само 12 путника од чега је седам било мушкараца. Чамац су касније таблоиди назвали "брод богаташа".

Забиљежено је да се у некон тренутку по потонућу Титаника, док су безбедно плуталиу чамци, Луси Даф-Гордон пожалила слушкињи како су "све њене прелијепе хаљине заувијек нестале". Изнервиран оваквим коментаром један од морнара јој је рекао да су они изгубили све након чега је сир Космо понудио да сваком мормару који је био у њиховом чамцу плати надокнаду док не добију ново запослење.

Након што су се искрцали на Карпатију - брод који је сакупљао преживјеле са Титаника, Космо је на очиглед свих морнарима подијелио чекове са новцем. Многима је ово личило на мито, а Даф-Гордоновима није ишло у прилог ни то што је њихов чамац био једини који се није вратио да покуша да спасе путнике који су плутали у леденој води.

Таблоиди су се у данима након несреће отимали о причу о томе како су Даф-Гордонови преживјели. Појавиле су се чак и спекулације да се Космо укрцао у чамац прерушен у жену!

Токон истраге која је спроведена након потонућа Титаника Луси и Космо Даф-Гордон су били једини путници позвани да свједоче. Чланови комисије су гласине о подмићивању на крају одбацили као неосноване, али је све обављено под великим притиском јавности, пише Данас.

Током самог саслушања судница је била пуна припадника њујоршког високог друштва који су у знак подршке носили Лусине модне креације. Ипак, јавност није заборавила инцидент.

"Према ономе како су се према нама понашали у Енглеској када смо се вратили, испада да није ни требало да преживимо. Срамота!", написала је Луси у писму пријатељици два мјесеца послије несреће.

Срамота која их је пратила до краја живота Космо Даф-Гордон никада се није опоравио од лоше репутације која га је пратила након Титаника, али је Луси наставила свој бизнис у модној индустрији. Дизајнирала је одјећу све до краја '20-их година али је почела да губи на популарности након Првог свјетског рата.

Даф-Гордонови су били принуђени да затворе све своје продавнице 1933. године и након тога су банкротирали, пише Курир Стил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана