Glumica otkrila tajnu o Titaniku i sve razočarala: Ova žena se najsramnije spasla smrti, a umjesto kazne, živjela je bajku

GS
Foto: Agencije

Kejt Vinslet proslavila se kultnom ulogom u legendarnom filmu "Titanik", a poslije 20 godina otkrila je istinu o najromantičnijoj sceni.

Naime, imala je samo 22 godine kada je dobila glavnu rolu u ostvarenju nagrađenom sa, čak, 11 Oskrara. Njena popularnost eksplodirala je poslije premijere, a Rouz i Blek, kog je tumačio Leonardo Dikaprio, su postali omiljeni par.

Scena kada gdje se pretvaraju da lete, a potom i ljube na pramcu broda, dok posmatraju zalazak sunca postala je jedna od omiljenih u storiji svjetske kinematografije, a riđokosa glumica je prvi put za "Vanity Fair" otkrila kako je nastala i brojne fanove, čini se, razočarala.

- Cijela scena mi budi uspomene na nelagodnost. Pogledam to i vidim koliko nisam mogla da dišem u tom prokletom korzetu - rekla je Kejt i razbila sve misli o romantici.

Ovo nas je inspirisalo i da se podsjetimo priče o ženi koja se na najsramniji način spasla sa Titanika. Kada se nesreća desila, bila je spremna na sve, samo da napusti brod. Štaviše, poslije ove ogromne tragedije se, čak i obogatila.

Lusi Daf Gordon koja je iskoristila jedan od malobrojnih spasilačkih brodova da se spusti u okean i spase se sigurne smrti.

Rođena je 1863. godine u Londonu. Njen prvi brak, sklopljen kada je imala samo 18 godina, nije dugo potrajao i Lusi je uskoro, da bi izdržavala sebe i svoju ćerku Esme, bila prinuđena da počne da radi kao krojačica.

Izgleda da je mlada samohrana majka bila veoma talentovana jer je biznis brzo rastao pa je njen salon uskoro postao poznat jednostavno kao "Kod Lusil". Daf Gordon je dizajnirala udobnu, ali modernu odeću, kao i donji veš i negliže prilično slobodan za ono vrijeme.

Lusi je imala dobar smisao za posao. Bila je prva osoba koja je koristila poznate ličnosti u cilju reklamiranja svoje odjeće, a nije se libila ni da u svrku promocije upotrebi seksipil kao oružje, pa su neki njeni kompleti nosili nazive kao "Klimaks" ili "Bašta ljubavi".

Njen salon je postao mjesto gdje pripadnici iz visokih društvenih krugova mogu da kupuju u miru i tišini dok im je zagarantovana potpuna privatnost. Sudbonosni susret Ser Kosmo Daf Gordon bio je biznismen i zemljoposjednik koji je Lusi prvi put upoznao Lusi kao investitor u njenoj kompaniji. Nije mnogo prošlo prije nego što se par vjenčao 1900. godine. Nakon toga, Lusin biznis je samo nastavio da raste i uskoro se pojavljivala u modnim časopisima širom svijeta.

Daf Gordonovi su otvorili modnu kuću u Njujorku i Čikagu 1909. kao i u Parizu 1911. godine. Lusi je dizajnirala odjeću za neke od najvećih zvijezda Holivuda onog vremena.

Par je rezervisao karte za Titanik zato što je Lusi hitno morala da riješi problem nastao u prodavnici u Njujorku. Zabilježeno je da je dizajnerka imala sumnje u pogledu bezbjednosti broda jer nije željela da putuje novim, netestiranim plovilom, ali je na kraju brzina koju je Titanik nudio prevladala. U noći kada je brod potonuo, Lusi je osjetila udar o ledeni breg i otišla je u suprugove odaje da ga probudi. Kasnije je opisala trenutak sudara "kao kad se ljudi kuglaju i kugla pogodi poređane kegle".

I Lusi i Kosmo, kao i njihova sluškinja Laura su preživjeli potonuće Titanika. Bili su ukrcani u prvi čamac za spašavanje koji je spušten u vode Atlantika. Iako je u čamci bilo mjesta za 40 osoba on je porinut sa samo 12 putnika od čega je sedam bilo muškaraca. Čamac su kasnije tabloidi nazvali "brod bogataša".

Zabilježeno je da se u nekon trenutku po potonuću Titanika, dok su bezbedno plutaliu čamci, Lusi Daf-Gordon požalila sluškinji kako su "sve njene prelijepe haljine zauvijek nestale". Iznerviran ovakvim komentarom jedan od mornara joj je rekao da su oni izgubili sve nakon čega je sir Kosmo ponudio da svakom mormaru koji je bio u njihovom čamcu plati nadoknadu dok ne dobiju novo zaposlenje.

Nakon što su se iskrcali na Karpatiju - brod koji je sakupljao preživjele sa Titanika, Kosmo je na očigled svih mornarima podijelio čekove sa novcem. Mnogima je ovo ličilo na mito, a Daf-Gordonovima nije išlo u prilog ni to što je njihov čamac bio jedini koji se nije vratio da pokuša da spase putnike koji su plutali u ledenoj vodi.

Tabloidi su se u danima nakon nesreće otimali o priču o tome kako su Daf-Gordonovi preživjeli. Pojavile su se čak i spekulacije da se Kosmo ukrcao u čamac prerušen u ženu!

Tokon istrage koja je sprovedena nakon potonuća Titanika Lusi i Kosmo Daf-Gordon su bili jedini putnici pozvani da svjedoče. Članovi komisije su glasine o podmićivanju na kraju odbacili kao neosnovane, ali je sve obavljeno pod velikim pritiskom javnosti, piše Danas.

Tokom samog saslušanja sudnica je bila puna pripadnika njujorškog visokog društva koji su u znak podrške nosili Lusine modne kreacije. Ipak, javnost nije zaboravila incident.

"Prema onome kako su se prema nama ponašali u Engleskoj kada smo se vratili, ispada da nije ni trebalo da preživimo. Sramota!", napisala je Lusi u pismu prijateljici dva mjeseca poslije nesreće.

Sramota koja ih je pratila do kraja života Kosmo Daf-Gordon nikada se nije oporavio od loše reputacije koja ga je pratila nakon Titanika, ali je Lusi nastavila svoj biznis u modnoj industriji. Dizajnirala je odjeću sve do kraja '20-ih godina ali je počela da gubi na popularnosti nakon Prvog svjetskog rata.

Daf-Gordonovi su bili prinuđeni da zatvore sve svoje prodavnice 1933. godine i nakon toga su bankrotirali, piše Kurir Stil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana