Заборавите алкохол, ово је пиће најгоре за вашу јетру

ГС
Foto: Илустрација

Када је ријеч о оштећењу јетре, заправо, прво се помисли на алкохол, међутим, ново истраживање показало је да сасвим друга категорија пића може још више оштетити наш орган “филтер”.

Framingham Heart Study, која је започела у бостонској регији 1948. године, имала је велики утицај на одабир начина живота људи.

Сада су истраживачи објавили занимљиво ажурирање у клиничкој гастроентерологији и хепатологији, темељено на Framingham Heart Study. Истраживачки тим рекао је да је провео “проспективну опсервацијску студију” која је започела око 2002. године.

Пацијенти су пријавили колико су често пили заслађена пића или газирана пића, а истраживачи су процијенили учесталост неалкохолне масне болести јетре, стања у којем се вишак масноће складишти у јетри. Ова болест такође не мора довести до озбиљних здравствених компликација, али може узроковати повећање јетре и, посљедично, бол.

Према Framingham Heart Study, неалкохолна масна болест јетре може се спријечити елиминацијом слатких пића.

То је зато што, како наводе истраживачи, чести корисници слатких пића (који су изјавили да пију више од једном дневно до више од једном тједно) имају два и по пута већу вјероватноћу да ће развити болест јетре него они који их не конзумирају.

У исто вријеме, чак и “повремени” конзументи слатких пића (тј. од једном мјесечно до мање од једном седмично) још увијек су имали повећање масноће у јетри у поређењу с неконзумантима, преноси Нови лист.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана