Седам симптома да имате превише воде у тијелу

B92
Foto: ilustracija

Током врелих љетних дана сви се трудимо да пијемо довољно воде, али ријетко ко обраћа пажњу на прекомјерни унос течности који се такође не препоручује. Унос воде зависи од тога гдје живите или климатских услова, годишњег доба, тјелесне тежине, здравља, као и колико сте активни.

Препоруке за дневни унос течности (укључујући воду као и друге течности које се уносе са храном и другим пићима) су 3,0 литара за мушкарце и 2,2 литре за жене.

Код веће физичке активности, виших температура ваздуха, у влажним и топлим климама потребно је уносити додатне количине воде. Потребно је повећати унос воде током трудноће и дојења и код неких здравствених стања (грозница, дијареја, повраћање). Започните дан јутарњом чашом воде (2 дцл) и пијте током дана. Чаша млаке воде ујутру подстиче варење и помаже при јутарњем пражњењу цријева.

Иако је ријеткост да се претјерује са водом за пиће, то се може десити спортистима који ће се потрудити да пију довољно течности како би могли да дају боље резултате. Према порталу "Хелтлајн", људи са обољењем бубрега, јетре или срца могу имати већу вјероватноћу да доживе прекомерну хидратацију.

Када особа конзумира превелику количину воде, ћелије у мозгу почињу да отичу, а притисак у лобањи се повећава. Ово узрокује прве симптоме интоксикације водом, који укључују: главобољу, мучнину и поврац́ање.

Тешки случајеви интоксикације водом могу изазвати озбиљније симптоме, као што су поспаност, слабост мишића или грчеви, висок крвни притисак, двоструки вид, конфузија и отежано дисање.

Један од сигнала да пијете више од препоручене дневне дозе воде је мучнина, а може се јавити и повраћање, конфузија и дезоријентација.

Озбиљнији сигнали укључују грчеве мишића или осјећај слабости мишића. Може доћи до напада и губитка свијести и у овом случају је важно консултовати љекара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана