Пет домаћих "лијекова" су спас за кашаљ

ГС
Foto: Илустрација

Сазнајте који су то најбољи домаћи "лијекови" за кашаљ и респираторне инфекције и како се користе.

Наравно, ако имате кашаљ, најбоље је да се обратите љекару. Али, могу да помогну и неки народни "лијекови", које наше баке и прабаке користе од давнина. Осим чајева, сирупа и биљних тинктура, постоје и неки мање познати а који су невјероватно ефикасни.

  1. Вруће млијеко - постоје 2 опције овог "лијека": да се пола чаше помијеша са минералном водом или да се у чашу топлог млијека дода кашичица меда.
  2. Компот од смокава с млијеком - добро оперите воће, ставите у топло млијеко у размјери 1 сува смоква средње величине на 1,5 шоље. Кувајте поклопљено на лаганој ватри 30 минута. Поклопите шерпицу и прекријте крпом, да се воће добро потпари. Пијте компот малим гутљајима.
  3. Цимет - 3-5 пута дневно узимајте 1 кашику топлог меда са 1/4 кашичице цимета. Сматра се да уз овај "лијек" и хронични кашаљ нестаје, а чисти се нос и отпушава.
  4. Анис - сваких сат времена узимајте 30-50 мл чаја од сјемена аниса (15-20 г на 1 литар воде), који разређује слуз и олакшава њено уклањање из организма.
  5. Банане - зреле банане пропасирајте кроз сито, па устињену смјесу ставите у шерпу са врелом водом у размјери: 2 банане на 1 шољу воде са шећером. Поново загријте и попијте ову мјешавину, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана