Pet domaćih "lijekova" su spas za kašalj

GS
Foto: Ilustracija

Saznajte koji su to najbolji domaći "lijekovi" za kašalj i respiratorne infekcije i kako se koriste.

Naravno, ako imate kašalj, najbolje je da se obratite ljekaru. Ali, mogu da pomognu i neki narodni "lijekovi", koje naše bake i prabake koriste od davnina. Osim čajeva, sirupa i biljnih tinktura, postoje i neki manje poznati a koji su nevjerovatno efikasni.

  1. Vruće mlijeko - postoje 2 opcije ovog "lijeka": da se pola čaše pomiješa sa mineralnom vodom ili da se u čašu toplog mlijeka doda kašičica meda.
  2. Kompot od smokava s mlijekom - dobro operite voće, stavite u toplo mlijeko u razmjeri 1 suva smokva srednje veličine na 1,5 šolje. Kuvajte poklopljeno na laganoj vatri 30 minuta. Poklopite šerpicu i prekrijte krpom, da se voće dobro potpari. Pijte kompot malim gutljajima.
  3. Cimet - 3-5 puta dnevno uzimajte 1 kašiku toplog meda sa 1/4 kašičice cimeta. Smatra se da uz ovaj "lijek" i hronični kašalj nestaje, a čisti se nos i otpušava.
  4. Anis - svakih sat vremena uzimajte 30-50 ml čaja od sjemena anisa (15-20 g na 1 litar vode), koji razređuje sluz i olakšava njeno uklanjanje iz organizma.
  5. Banane - zrele banane propasirajte kroz sito, pa ustinjenu smjesu stavite u šerpu sa vrelom vodom u razmjeri: 2 banane na 1 šolju vode sa šećerom. Ponovo zagrijte i popijte ovu mješavinu, prenosi Mondo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana