Ово су послови с најмањом стопом стреса: Да ли је и ваш међу њима?

Agencije
Ово су послови с најмањом стопом стреса: Да ли је и ваш међу њима?

Људи најчешће не могу да се сагласе о томе који је посао најстреснији, а то свакако и јесте тешко одредити. Ипак, међу свим тим стресним пословима издвајамо оне који су најмање стресни.

1. Масер

Радећи посао масера требало би да будете под најмањим стресом. Док помажете другима да се опусте и реше анксиозности и напетости, радите у атмосфери која је направљена тако да опушта. Такође, масери углавном могу да организују своје радно време како желе, док већина других људи то не може.

2. Медицински техничар

Према истраживањима из 2013. године, посао медицинског техничара такође се нашао високо на листи мање стресних послова. Људи који се баве оваквим пословима обично раде у ординацијама или болницама и имају ограничен контакт с пацијентима. Овај посао не укључује обављање много ствари одједном и обично се ради у мирном окружењу, без ометања, како би се радници усредсредили на оно што раде.

3. Фитнес инструктор / тренер

Посао фитнес инструктора или тренера један је од најмање стресних послова, а уз то је један од најбољих послова за ваше здравље. Вежбање свакако смањује стрес и напетост па, у складу с тим, и посао при којем вежбате и показујете другима како то исто да раде спада у најмање стресне.

4. Нутрициониста

Нутриционисти такође раде посао у којем је фокус на здрављу и здравој исхрани. Они своје радно време проводе помажући другима како да се хране здраво па њихова професија спада у најздравије професије и, наравно, у оне с минималним извором стреса.

5. Логопед

Посао логопеда спада у топ-12 послова у две категорије: најмање стресних послова и добро плаћених послова. У истраживањима је учествовало више логопеда и сви су оценили ниво стреса на свом послу “једва приметним”.

6. Кројач

Људи који раде као кројачи могу да користе своју креативност док раде, а радно време углавном проводе у мирној и опуштеној атмосфери.

7. Фризер

Посао фризера може да буде врло напоран јер подразумева свакодневно стајање и држање руку у незгодном положају. Ипак, овај посао уједно пружа и могућност да изразите своју креативност и склопите доста нових веза.

8. Програмер

Овај посао је једини који повезује изражавање креативности и рачунарских вештина. Уз то је могуће радити у пријатном окружењу и од куће.

9. Технички писац

Истраживања су показала да би и ово требало да буде посао са врло ниским степеном стреса. Технички писци углавном могу да раде самостално и без великог притиска. Углавном немају тачне и кратке рокове као неки други писци, тако да је ниво стреса заиста на минимуму.

10. Слободан писац (фриленсер)

Овај посао има најмању стопу стреса. Осим тога, такође се нашао и на листи добро плаћених послова. Иако, за разлику од техничких писаца, писци фриленсери имају рокове које морају да поштују, они с друге стране имају слободу да изразе своју креативност и да пишу о чему желе. Они не само да одлучују о томе кад и где ће радити, већ могу да бирају које ће послове и теме прихватити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана