Ових пет намирница помажу у снижавању високог крвног притиска

ГС
Ових пет намирница помажу у снижавању високог крвног притиска

Висок притисак може довести до низа опасних компликација, укључујући срчане болести и мождани удар, али нема увијек уочљиве симптоме.

Иако је смањење уноса соли увијек добра полазна тачка, неке намирнице су заправо добре за јело ако желите смањити ризик. Међутим, једење ове хране могло би помоћи у смањењу ризика, тврде стручњаци.

Боровнице, јабуке и зелени чај садрже све флаваноле и постоје прилично добри докази да могу снизити крвни притисак – иако то овиси о количини.

1. Јабуке

Укусно воће је препуно антиоксиданса званим флаваноли, за које се показало да су корисни за здравље срца.

Др Дуане Меллор, дијететичар са Универзитета Астон у Бирмингхаму, рекао је: "Ова једињења флаванола помажу нашим артеријама да се опусте, побољшавајући нешто што се зове ендотелна функција која помаже нашим крвним судовима да боље реагују на стрес и смањују ризик од срчаних болести.

"Ово се догађа јер флаваноли подржавају производњу душиковог оксида који када се производи у нашим тијелима на правим разинама помаже у одржавању здравља", додаје.

2. Боровнице

Ово супервоће обично долази у сезону у другој половини јула и траје већи дио аугуста. Боровнице помажу у повећању разине душиковог оксида у крви, ширећи артерије и смањујући оптерећење срца.

Др Меллор је рекао: "У клиничким испитивањима показало се да екстракти из намирница попут дивљих боровница побољшавају здравље крвних судова и чак снижавају крвни притисак у студијама које су трајале до двије седмице".

3. Ораси

Често занемарена основна намирница, орашасти плодови требали би чинити кључни дио сваке уравнотежене прехране.

Одличан су извор витамина, минерала, антиоксиданата, омега-3 и мононезасићених масти – али пазите да одаберете неслане врсте ако сте забринути за свој крвни притисак.

"Орашасти плодови су одличан извор разних нутријената за које је појединачно знанствено потврђено да помажу у снижавању крвног притиска, а посебно се показало да орашасти плодови снижавају систолни крвни притисак", додаје.

На примјер, ораси нуде и алфа линолеинску киселину (АЛА) као и Л-аргенин, за које се показало да позитивно опуштају и отварају артерије и позитивно утјечу на крвни притисак.

4. Зелени чај

Замјена шољице биљног напитака зеленим чајем могла би вам помоћи да снизите крвни притисак.

Пиће – популарно у Азији – пуно је хранљивих састојака, укључујући флаваноле.

"Показало се да конзумирање зеленог чаја подржава здрав крвни притисак због одређених полифенолних спојева познатих као катехини који су присутни. Ови спојеви стимулирају производњу душиковог оксида који онда може проширити артерије и смањити крвни притисак", додаје.

5. Авокадо

Авокадо је одличан извор мононезасићених уља, што студије показују да може помоћи у снижавању крвног притиска. Садрже и витамин Е, који га такођер може смањити код особа с благом хипертензијом, показују истраживања.

Но, иако ове намирнице могу бити корисне за ваше здравље, оне нису замјена за добро избалансирану исхрану и пазите да ограничите нездраву храну и навике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана