Ове позе за спавање спријечавају бол у леђима

GS
Foto: Facebook

Спавање је веома важно за опште здравље, стручњаци истичу да је између шест и осам сати оптимално време да се организам одмори, освежи и напуни енергијом за наредни дан. Међутим, чак и када спавамо толико сати, веома често се будимо са боловима у леђима и врату.

Најчешће за ову непријатност кривимо душеке, па и накупљен стрес због којег не спавамо "добро", већ у некој врсти грча. Веома често се, пак, ради само о пози коју заузмемо када легнемо у кревет, а стручњак за спавање и оснивач компаније која производи јастуке од меморијске пјене, Џејмс Лајнхарт, открио које двије позе практично спречавају појаву бола у леђима након буђења.

"Лежање у кревету доводи кичму у директан контакт са душеком, а суштина је да се телесна тежина равномјерно распореди. Да би ваше тијело добило потребну подршку, ставите јастук испод кољена како бисте лакше распоредили ово оптерећење", објаснио је Лајнхарт.

Други положај који помаже да се спријечи појава болова у леђима носи назив "сањар", а заправо је ријеч о спавању на боку. У овој пози, уши, рамена, кукови, кољена и глежњеви су у линији, па се тако смањује оптерећење на кичму. Такође се препоручује да поставите јастук између колена и чланака како би вам било што удобније. На овај начин ћете ублажити притисак на наткољенице.

Ови положаји имају благотворно дејство чак и кад су велике врућине у стану и генерално нам ниједан положај не одговара. На овај начин је спавање удобније, тијелу се омогућава да се истински опусти и одмори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана