Ove poze za spavanje spriječavaju bol u leđima

GS
Foto: Facebook

Spavanje je veoma važno za opšte zdravlje, stručnjaci ističu da je između šest i osam sati optimalno vreme da se organizam odmori, osveži i napuni energijom za naredni dan. Međutim, čak i kada spavamo toliko sati, veoma često se budimo sa bolovima u leđima i vratu.

Najčešće za ovu neprijatnost krivimo dušeke, pa i nakupljen stres zbog kojeg ne spavamo "dobro", već u nekoj vrsti grča. Veoma često se, pak, radi samo o pozi koju zauzmemo kada legnemo u krevet, a stručnjak za spavanje i osnivač kompanije koja proizvodi jastuke od memorijske pjene, Džejms Lajnhart, otkrio koje dvije poze praktično sprečavaju pojavu bola u leđima nakon buđenja.

"Ležanje u krevetu dovodi kičmu u direktan kontakt sa dušekom, a suština je da se telesna težina ravnomjerno rasporedi. Da bi vaše tijelo dobilo potrebnu podršku, stavite jastuk ispod koljena kako biste lakše rasporedili ovo opterećenje", objasnio je Lajnhart.

Drugi položaj koji pomaže da se spriječi pojava bolova u leđima nosi naziv "sanjar", a zapravo je riječ o spavanju na boku. U ovoj pozi, uši, ramena, kukovi, koljena i gležnjevi su u liniji, pa se tako smanjuje opterećenje na kičmu. Takođe se preporučuje da postavite jastuk između kolena i članaka kako bi vam bilo što udobnije. Na ovaj način ćete ublažiti pritisak na natkoljenice.

Ovi položaji imaju blagotvorno dejstvo čak i kad su velike vrućine u stanu i generalno nam nijedan položaj ne odgovara. Na ovaj način je spavanje udobnije, tijelu se omogućava da se istinski opusti i odmori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana