Ова пића требате избјегавати ако патите од високог крвног притиска

ГС
Ова пића требате избјегавати ако патите од високог крвног притиска

Високи крвни притисак или хипертензија познат је и под називом назива и "тихи убојица" јер у почетку обољели немају никаквих здравствених проблема. Често се открије се тек када настану видљиве здравствене компликације.

 Кад је у питању високи притисак, симптоми на које требате обратити пажњу могу бити неспецифични. Високи притисак или хипертензија је болест крвожилног система у којој долази до мјерења ненормалних вриједности крвног притиска у два или више наврата. Нормалне вриједности крвног притиска крећу се око 120 мм/Хг (милиметара живе) за систолички притиска те око 80 за дијастолички притисак.

Подаци Свјетске здравствене организације показују како 44,2 посто одраслих особа у Европи пати од високог крвног притиска. Ако имате високи крвни притисак важно је да га редовно контролирате уз помоћ вашег љекара те редовитим мјерењем код куће.

Ако патите од високог притиска требали бисте се више кретати, клонити се стреса, водити рачуна о тјелесној тежини, здраво се хранити, али и водити рачуна о ономе што пијемо.

Ако имате висок крвни притисак важно је пазити на исхрану, али и пића која конзумирате. У наставку вам откривамо која пића требате избјегавати уколико имате висок крвни притисак.

Кафа                                          

Прва на листи је кафа, јер је то напитак који многи пију свакодневно. Међутим, превише кафе може имати негативан утјецај на здравље и хипертензију. Опћенито, пића која садрже кофеин, укључујући чај, кафу и енергетске напитке, могу повећати крвни притисак.

Алкохол

Особе које имају висок крвни притисак требале би избјегавати и алкохол. Клиника Маyо наводи да више од три алкохолна пића дневно могу повисити крвни притисак. Према истраживањима, конзумација седам или 13 алкохолних пића седмично повезана је с повишеним крвним притиском.

Енергетска пића

Енергетска пића опћенито могу лоше утјецати на здравље, али и повећати шансе за развој хипертензије. Један од криваца за то је кофеин који се налази у њима.

Ледена пића

Према нутриционистима, заслађена пића су пуна доданог шећера па могу негативно утјецати на крвни притисак. Стога ако патите од високог крвног притиска избјегавајте конзумирање свих врста ледених пића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана