Недостатак магнезијума може узроковати осјећај укочености

ГС
Недостатак магнезијума може узроковати осјећај укочености

Осјећај напетости, укочености, раздражљивости или грчева веће упале и поремећаји расположења - све ово је на списку тегоба које узрокује недостатак магнезијума!

Магнезијум је есенцијални минерал који помаже у бројним процесима у тијелу, од регулације крвног притиска до олакшавања напетих мишића и нерава, а укоченост може указивати ​​на његов недостатак.

"Замислите магнезијум као минерал за опуштање. Морате га имати довољно да би ваше ћелије стварале енергију, радиле бројне хемијске реакције, стабилизовале мембране и помагале код опуштања мишића", објаснио је др Марк Хyман и додао да се може јавити осјећај напетости, укочености или раздражљивости ако га немате довољно.

Недостатак магнезијаума повезан је с већом упалом, па чак и поремећајима расположења, показују истраживања. Ако примијетите неки од ових симптома можда требате повећати унос магнезијума.

"Многи од нас једу храну која практично не садржи магнезијум. Срећом, постоји пуно хране која може помоћи као и квалитетни додаци за унос магнезијума", додао је Хyман.

Шта можете да направите?

Љекар породичне медицине заштите може помоћу анализе крви открити недостаје ли вам магнезијума, али и без теста, нећете наштетити организму ако у исхрану уврстите више хране богате магнезијумом. Хyман препоручује орашасте плодове попут бадема, индијских орашчића, житарице попут пшеничних посија, хељде, ражи и смеђе риже, протеине попут тофуа, соје и шкампа и морско поврће попут алги, пише mindbodygreen.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана